Dit project leest als een boek. Al in 2017 deed Cultuurconnect, de organisatie die onder meer Vlaamse openbare bibliotheken ondersteunt met digitale innovatie, een aanbesteding voor het laten ontwikkelen van hun nieuwe multi-sites. Een andere partij ging aan de slag met de opdracht. Het nieuwe platform had als doel om voor de 308 openbare bibliotheken in Vlaanderen onder meer een eigen website mogelijk te maken, inclusief een CMS, integratie van de online catalogus en een self-service omgeving waar mensen zelf hun boeken konden verlengen, reserveren et cetera.

Maar al bij de lancering van de eerste paar websites werd duidelijk dat de omgeving kampte met kritieke performance-issues. Denk aan downtime, trage laadtijd en klachten van websitebezoekers. De verdere uitrol voor de 308 bibliotheken bleek niet mogelijk op dit platform. Op dat moment schakelde Cultuurconnect ons team in en werd het project door de bestaande partner aan ons overgedragen.

Denk hierbij aan het verbeteren van de laadtijd middels varnish caching (een manier van cachen waarbij de pagina niet constant opnieuw geladen moet worden, wat traffic op de servers scheelt), maar ook aan aan het omschakelen naar een progressively decoupled Drupal. Het omschakelen hebben we gedaan door functionaliteit die vroeger in de back-end bestond uit te werken in de front-end (met VueJS).

Inmiddels heeft het platform zich bewezen: het is stabiel én presteert naar behoren. We werken dan ook aan de verdere uitbreiding van het platform. “Een aantal dingen van de wensenlijst van Cultuurconnect is al geïmplementeerd”, vertelt Sofie. “Zo hebben we voor een online betalingsfunctie gezorgd. Mensen die een boete hebben omdat ze een boek te laat hebben ingeleverd, kunnen die boete nu gewoon online betalen. Voorheen was dat niet mogelijk. Ook krijgen klanten nu een ‘Leestipper’ te zien: op basis van hun leengedrag krijgen ze persoonlijke suggesties voor nieuwe boeken of dvd’s bijvoorbeeld.” 

heb je nood aan advies?

trek aan de mouw van onze experten!

contact