In een markt die continu in beweging is en alsmaar complexer wordt, is de kans groot dat jij niet meer de capaciteit hebt om al je services inhouse uit te voeren. Geen probleem, want veel bedrijven hebben daar de perfecte oplossing voor: outsourcing.

Je gaat een partnership aan met een outsourcing partner. Zij ontzorgen je en waken erover dat je je vooropgestelde business goals haalt. Too good to be true?

Je hoorde toch al zeggen dat outsourcing slechte kwaliteit oplevert. Misschien brengt het wel de privacy van je bedrijf in gevaar? Bovendien duurt dat toch veel langer dan alles inhouse doen... 

En trouwens: wat je zelf doet, doe je altijd beter. Die controle houd je maar beter binnenshuis.

Think again! In dit artikel ontkrachten we enkele van de meest hardnekkige mythes rond outsourcing, zodat je een geïnformeerde beslissing kan maken over of je al dan niet enkele van je processen wilt uitbesteden.

Mythe 1: als ik aan outsourcing doe, heb ik geen controle meer over mijn project.

Wat je zelf doet, doe je beter. Dat is meestal waar. Maar niet als alles inhouse houden ervoor zorgt dat jij je niet meer kan focussen op je core business. 

Bovendien geef je op geen enkele manier de controle over je project af. Een goede outsourcing partner zal je net zo veel bij jouw project betrekken als jij wilt. Wil je nog 100% beslissingsrecht hebben over alles wat er gebeurt in je project? Dat kan! Wil je volledig ontzorgt worden? Ook geen probleem!

Dankzij een goede outsourcing partner kan jij je volop concentreren op de dagdagelijkse werking van je organisatie.

Mythe 2: outsourcing = slechte kwaliteit.

Je hoort regelmatig dat het outsourcen van een project slechtere kwaliteit oplevert dan wanneer je het project inhouse onderneemt. De grootste reden voor deze mythe is dat het nearshoren en offshoren van een project vaak samenhangt met een lager prijskaartje. En lage prijs = lage kwaliteit, toch?

Niets is minder waar! Near- en offshoring bedrijven kunnen hun diensten aan een lagere prijs aanbieden, omdat ze gesitueerd zijn in gebieden waar de levenskost en dus ook de lonen lager liggen (denk bijvoorbeeld aan Azië en Oost-Europa). Dat heeft geen effect op de geleverde kwaliteit.

Het eindresultaat van een project hangt uiteindelijk vooral af van de skills van de developers en engineers. Heeft je outsourcing partner ervaren, hooggeschoolde developers en engineers? Dan zal de kwaliteit van je project tip top in orde zijn!

Bovendien moeten outsourcing bedrijven vaak opboksen tegen vooroordelen en vechten voor hun goede reputatie en een plekje op de markt. Zij zullen er dus alles aan doen om deze mythe zelf te ontkrachten.

Mythe 3: outsourcing brengt de privacy en veiligheid van je bedrijf in het gedrang.

Een zeer hardnekkige mythe: outsourcing bedrijven zouden geen respect hebben voor de privacy en de veiligheid van je bedrijf. Bovendien zou je het risico lopen dat je outsourcing partner je code of data steelt, hem vrijgeeft aan een derde partij of je geen toegang geeft tot de volledige IP-rechten.

Maar ook hier geldt: outsourcing bedrijven halen business binnen dankzij hun goede reputatie. Wanneer een bedrijf niet veilig omgaat met de data van zijn cliënt en diens intellectual property schendt, krijgt het een slechte reputatie op de markt.

Toch nog niet helemaal overtuigd van de veiligheid van outsourcing? Let dan zeker op de volgende punten wanneer je een contract aangaat met een outsourcing bedrijf:

  • Verzeker je ervan dat het outsourcing team te allen tijde de correcte veiligheidsprocedures gebruikt om potentiële bedreigingen te detecteren.
     
  • Stem jouw interne beveiligingsstandaard en beleid af op dat van je outsourcing partner.
     
  • Laat alle leden van het outsourcing team een geheimhoudingsovereenkomst tekenen. 
     
  • Verifieer hoe de data uitgewisseld zal worden. Zal het outsourcing team in jouw engineering environment werken of zal de data gedeeld worden? Zullen ze met jouw hardware werken of hun eigen hardware?

Mythe 4: een project outsourcen duurt langer dan het inhouse te doen.

De laatste mythe die we graag willen ontkrachten: projecten inhouse uitvoeren zou sneller en gemakkelijker gaan dan die projecten toe te vertrouwen aan een outsourcing bedrijf. 

Outsourcing service providers zijn experten in hun domein. Daardoor winnen ze aan tijd en efficiëntie. 

Een voorbeeld: een outsourcing bedrijf dat zich specialiseert in het maken van mobiele applicaties, heeft onmiddellijk een team van ervaren application developers ter beschikking. Ze begrijpen de wensen van de klant, kunnen het project direct opstarten en snel en efficiënt producten opleveren. 

Wanneer je als bedrijf zonder ervaring een mobiele applicatie inhouse wil ontwikkelen, moet je vóórdat je aan dat proces kan beginnen al tijd en geld investeren in het inhuren van developers. Daarom zal je development proces altijd meer tijd in beslag nemen dan wanneer je je project outsourcet.