Een carrière bij AUSY: ontwikkeling als keyword

16-01-2017 11:26
|
Lezen in 3 minuten
|

AUSY consultant Dimitri is aan de slag als .NET Expert bij het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Benieuwd hoe hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft? 

Hoe ben je in de IT-wereld gerold?

“Als kleine jongen werd ik al vroeg in de informatica ondergedompeld: mijn vader was programmeur voor een grote warenhuisketen. Mijn eerste programmeerervaring bestond uit het overtypen van BASIC-code uit een boek. Mijn broer en ik probeerden die code te begrijpen en deden wat bugfixing hier en daar. Naarmate de tijd vorderde, bleef mijn broer verder coderen, maar mij interesseerde het zo niet meer.” 

Later wakkerde je interesse voor programmeren dan toch weer aan?

“Inderdaad. Tijdens mijn hogere studies kwam ik opnieuw in aanraking met programmeren, en de microbe vestigde zich definitief. In het laatste jaar bracht mijn thesis me bij een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).”

“Zij ontwikkelden een combinatie van hoogfrequente meetinstrumenten, elektronica en software. Ik kreeg als opdracht de C++ code die op HP-UX draaide, om te zetten naar Windows, en was verantwoordelijk voor het verder integreren van nieuwe instrumenten in de software.”

En nadien was je klaar voor je eerste stappen op de arbeidsmarkt?

“Toch wel, en ik had geluk: nog voor ik mijn thesis afrondde in 2002, bood diezelfde spin-off mij een job aan. Ik aanvaardde het aanbod, maar enkele maanden later, bij de zoveelste herstructurering van het bedrijf ten gevolge van de economische crisis (internet bubble), werd beslist deze R&D-afdeling op te doeken.” 

“Dat was niet naar de zin van 2 van mijn collega’s, en ze stelden me voor om samen ons eigen bedrijf op te richten.” 

Dat klinkt als een geweldige kans!

“Inderdaad, ik greep ze dan ook met beide handen. We beslisten om op vlak van de software met een propere lei te starten: we ontwikkelden een volledig nieuw softwareplatform. Maar na 9 boeiende jaren was ik als het ware een beetje vastgeroest in een bepaald toepassingsgebied, en had ik nood aan iets anders.” 

“Zo kwam ik in 2011 al snel in contact met AUSY. Ik had meteen een goed gevoel bij het bedrijf. Consulting is een uitstekende manier om op een flexibele manier volop te kunnen proeven van alle andere mogelijkheden die er zijn. In 2012 kon ik voor hen aan de slag bij Cegeka als .NET Software Consultant.” 

Wat hield je rol als .NET Software Consultant precies in?

“Ik kwam terecht in Hasselt bij een groep die inhouse ontwikkeling deed van softwareoplossingen voor klanten.” 

“De meeste van die oplossingen werden aangeboden als webapplicaties. Tijdens die 2 jaar kwamen er tal van boeiende projecten en interessante klanten voorbij, en kon ik mijn kennis en softskills volop aandikken.”

Daarna bood AUSY je dan de kans aan om aan de slag te gaan als .NET Expert?

“Klopt, eind 2013 startte ik als .NET Expert bij het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Hier ontwikkelen ze applicaties met als hoofddoel het beheren van landbouwsubsidies en het ondersteunen van de Vlaamse landbouw in al zijn facetten.” 

“De dag van vandaag zijn we nog steeds bezig met het ontwikkelen van intraweb-applicaties en het nieuwe e-loket. De .NET softwarelaag is daarbij maar een deel in het geheel, en dus vervaagt de term .NET softwareontwikkelaar gaandeweg ook een beetje. Ik denk dat ik vandaag meer client-side javascript-code schrijf, dan C#-code.”

Nu je terugblikt op je carrière: ben je tevreden over het traject dat je bij AUSY aflegde?

“Absoluut. Tijdens de afgelopen 5 jaar bij AUSY heb ik me maximaal verder kunnen ontwikkelen als developer! Er zijn heel veel verschillende softwareprojecten gepasseerd, met elk hun eigen uitdagingen.” 

“Ook op menselijk vlak is er veel veranderd. Vóór mijn periode bij AUSY ontwikkelde ik grote delen van mijn tijd op een eigen eiland. Nu kom ik elke dag in contact met mensen, en evolueer ik ook daar heel sterk in.”

Heb je nog boeiende plannen voor de toekomst?

“Wat de toekomst brengt, weet je nooit helemaal. Softwareontwikkeling zal waarschijnlijk nog lang een belangrijk deel van mijn leven blijven. Telkens je iets nieuw ontdekt, ontwerpt of ontwikkelt, geeft de genestelde microbe een shot endorfines vrij, en wordt de verslaving in stand gehouden.”

Word IT-consultant bij AUSY

Ook zin in afwisselende IT-projecten waardoor je jezelf volop kan ontwikkelen?