Recruitment: een job waarin je extrovert, pro-actief en vooral flexibel moet zijn. Het is niet voor iedereen weggelegd, dus. Maar de perfect match vinden tussen een bedrijf en een kandidaat, dat is voor iedereen een euforisch moment!

Recruitment consultant Jonas werkt ongeveer een jaar bij Ausy. Hoe kwam hij bij ons terecht, wat heeft hij in die tijd al geleerd en waarom zit hij hier zo goed op zijn plek? Hij vertelt het je graag!

Wat deed je besluiten om met Ausy in zee te gaan?

“Ik had al ervaring als recruiter in de interimsector”, vertelt Jonas. “Maar ik voelde dat consultancy meer iets voor mij is. Dus ging ik op zoek naar een nieuwe job. Op een bepaald moment was ik zowel met Ausy als met enkele andere partijen in contact, en moest ik een beslissing maken… Ik koos voor Ausy vanwege hun persoonlijke touch en alle opleidingen die ze aanbieden.”

“Natuurlijk claimt ieder bedrijf wel dat ze een ruim aanbod aan opleidingen hebben én op een persoonlijke manier met hun werknemers omgaan”, gaat Jonas verder. “Maar bij Ausy had ik vanaf mijn eerste gesprek het gevoel dat zij het ook echt meenden. En na 1 jaar kan ik met zekerheid zeggen dat dat ook zo is!”

“Zelfs in deze gekke periode van veel thuiswerken, kan ik altijd bij mijn collega’s terecht als ik ergens vragen over heb. Je vanop afstand inwerken in een nieuwe job is absoluut niet vanzelfsprekend, en toch heb ik het gevoel dat ik goed mijn plekje gevonden heb in het team.”

Hoe ziet jouw standaard dag eruit?

“Een standaard dag? Dat heb ik niet!”, lacht Jonas. “Iedere dag ziet er anders uit, als recruiter moet je dan ook flexibel zijn. Maar ik doe toch mijn best om een beetje structuur in mijn dag te gieten waar het kan.”

“Binnen het team starten we ‘s ochtends met een stand-up: daarin bespreken we hoe de vorige dag is verlopen, de prio’s en de belangrijkste vacatures en taken voor de komende uren. Na die stand-up verwerk ik eerst de sollicitaties van kandidaten die binnenkomen. Als dat gebeurd is, zoek ik pro-actief naar kandidaten en probeer ik nog tijd te maken om mijn administratie af te werken.”

“Dat is een ideaalbeeld”, gaat Jonas verder, “want in werkelijkheid moet ik meerdere keren per dag mijn agenda aanpassen en de juiste prioriteiten stellen. Soms komen er gewoon zo veel aanvragen binnen dat ik de hele dag daarmee bezig ben.”

“Binnen het team werken we in duo’s. Ik heb dus 1 vaste collega en we zijn altijd elkaars back-up. Dat is handig omdat ik iemand heb om mee te overleggen, maar ook omdat we het werk kunnen afwisselen.”

“De ene week hou ik me bezig met de freelancers. Dat zijn voor mij de drukste weken en dan moet ik vaak heel snel kunnen schakelen. De andere week werk ik voor de bedienden, en dan ben ik vooral bezig met proactief kandidaten zoeken, loonvoorstellen maken en interviews afnemen.”

Jonas Degroote
Jonas Degroote

Welke karaktertrek heb je zeker nodig als recruiter?

Jonas: “Je moet extrovert zijn. Het goede nieuws is: dat kan je leren! Toen ik pas van school kwam, was ik enorm introvert. Maar door ervaring op te doen, ben ik uit mijn schulp gekropen. Nu weet ik: die persoon aan de andere kant van de lijn, dat is ook maar een mens. En als er dan eens iemand vervelend of zelfs onbeleefd is, kan ik dat naast me neer leggen.”

“Je moet ook een paar analytische skills hebben”, gaat Jonas verder. “Je moet cv’s kunnen bestuderen en beslissen welke kandidaat geschikt zou zijn en welke juist niet.”

“En uiteindelijk heb je ook een goede portie buikgevoel nodig. Soms heb je een kandidaat met hét perfecte cv, en zegt je gevoel toch dat die persoon niet binnen het bedrijf zou passen. Dan moet je ook de moed hebben om de juiste beslissing te maken. Maar geloof me: als je dan een startende kandidaat hebt die je laat weten dat je hem hebt geholpen om zijn droomjob te vinden, zijn die moeilijke beslissingen het allemaal waard! ;-)”

Welke tip geef je aan pas afgestudeerde recruiters?

“Recruitment is een mooie doorgroeifunctie”, aldus Jonas. “Je krijgt de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en contacten te leggen voor de toekomst, grijp die dus ook met beide handen.”

“Bovendien leer je enorm veel bij over de sector waarin je actief bent. Ik ben op dit moment actief in de IT-sector. Door te babbelen met mijn kandidaten, team lead, account managers … leer ik die sector door en door kennen.”

“Natuurlijk moet je ook zélf interesse tonen. Er gaat geen dag voorbij waarin ik niet even de tijd neem om dat specifieke programma eens te bekijken of die ene term die ik nog niet ken te googelen. Als ik over enkele jaren door wil groeien naar de positie van team lead of account manager, is die kennis mooi meegenomen!”

“En om af te sluiten misschien wel dé beste tip die iemand je ooit gaat geven: solliciteer bij #teamAusy! Je zal het je niet beklagen… ;-)”