IT

Waarom een buitenlandse IT-stage lopen in la douce France?

Ah, la douce France! Het zachte klimaat, de feeërieke landschappen, lekker eten en… het AUSY Innovation Center in Nice en Toulouse! Als IT-expert kan je daar je technische steentje bijdragen op 2 manieren:

Dat zo’n buitenlandse stage een unieke ervaring is, hoef je Sam en Arno niet te vertellen. Zij stapten mee in ons young potential program en trokken naar het Innovation Center in Toulouse.

We volgden Sam en Arno tijdens hun buitenlands avontuur en legden de leukste getuigenissen en beelden vast op camera. In het filmpje ontdek je de hoogtepunten van hun projecten én hun leven als God in Frankrijk.

Krijg je graag het hele verhaal mee? Sam en Arno doen het hieronder graag voor je uit de doeken!

First things first: extra opleiding

Sam en Arno hoorden van Start IT Up via de jobbeurs van hun school. Uiteraard sprak de buitenlandse stage onmiddellijk tot de verbeelding, maar dat was lang niet het enige dat hen over de streep trok om zich kandidaat te stellen.

Arno: “Na mijn studies Multimedia en Communicatietechnologie aan de Erasmushogeschool twijfelde ik over de volgende stap: in de arbeidsmarkt duiken of verder studeren? Het young potential program leek het beste van die 2 werelden: ik zou eerst een aantal opleidingen volgen en daarna stap voor stap en onder begeleiding proeven van het werkleven.”

Ook Sam vindt de opleiding aan het begin van het traject een meerwaarde: “Op vlak van NodeJS, html en JavaScript hebben we heel wat nieuwe dingen bijgeleerd. Super begeleiding!”

Android-applicatie voor autonome wagens

Sam: “Ik keek enorm uit naar de buitenlandse stage. 1 maand lang je plan trekken in een ander land en in een nieuw team: wat een uitdaging! Los daarvan was ik ook onder de indruk van de projecten waaraan het Innovation Center werkt.”

 

Sam achter computer


Arno: “Het was echt tof om als volwaardig lid van het team te mogen meewerken aan al die coole projecten. Ik drukte mijn stempel op een applicatie die een dynamische cv genereert voor consultants, op basis van persoonsgegevens, projecten, certificaten enzovoort.

“Het hele project is gemaakt in Java EE, en alles wordt geprogrammeerd in Eclipse. Bovendien werkt het team volgens de Agile methodologie”, voegt Arno daar nog aan toe.

Sam droeg dan weer zijn steentje bij aan een Android-applicatie met autonome wagens: “Personen die zich in de autonome wagen bevinden, worden gemonitord aan de hand van hun smartwatch. Stel dat hun hartslag of bloeddruk bijvoorbeeld plots daalt of stijgt, dan verwittigt het systeem automatisch de dokter.”

“Ik was ook betrokken bij de ontwikkeling van een zwembadrobot. Een smartphoneapplicatie staat in verbinding met die robot. De bedoeling was om de applicatie, die gekoppeld is aan een Windowscomputer, om te zetten naar Android. Via bluetooth kan de applicatie gegevens van de robot opvragen en de robot het zwembad laten reinigen.”

À l’aise: andere (werk)mentaliteit in Frankrijk

Arno: “Je merkt dat Toulouse vrij dicht bij de Spaanse grens ligt. De Franse collega’s nemen de zaken zoals ze komen.”

Sam vult aan: “De middagpauze duurt vaak wat langer dan in België, wat ook eigen is aan de zuiderse mentaliteit. Een leuk detail is dat op het plein voor het kantoor elke middag een aantal foodtrucks te vinden zijn. Handig als je eens iets anders wil dan boterhammen!”

“De collega’s in Toulouse zijn trouwens enorm vriendelijk en behulpzaam. Ze hebben ons hier echt goed opgevangen, van hulp bij busverbindingen tot tips voor goede restaurants.”

 

Sam en Arno in het centrum van Toulouse


Sam: “Toulouse is een hele mooie en gezellige stad. De metro- en busverbindingen zijn fantastisch. Vanop het appartement stonden we in amper een kwartier midden in het centrum.”

Arno: “Vooral tijdens het weekend profiteerden we van het goede leven en was het vakantiegevoel compleet!”

Tijd voor het echte werkleven als IT-consultant

Je merkt het al: tijd voor heimwee was er absoluut niet! Ondertussen zijn Sam en Arno aan de volgende fase binnen Start IT Up begonnen. Sam startte bij Telenet en Arno ging aan de slag bij Inovim. Benieuwd hoe ze het daar maken? Verwacht je aan een update!

Lees verder

Mike and Thomas laughing
Als collega’s vrienden worden: de bromance van Mike en Thomas
#friendship #bromance
Bedrading
3 vragen aan Support Engineer Maarten
#support #consultancy
typewriter - blue
Digital Savviness Academy: antwoord op digitale transformatie
#IT #digitalsavvinessacademy