Human Resources

Interim management: zoveel méér dan een match met de jobomschrijving

Zo herken je een topmanager

“Om via AUSY Interim Management aan de slag te kunnen, moet je niet alleen het statuut van zelfstandige hebben, maar minstens tien jaar ervaring bij drie verschillende bedrijvenkunnen voorleggen”, steekt Jacqueline Demaeght van wal. “Dankzij die jarenlange ervaring kweken onze topmanagers reflexen die onontbeerlijk zijn om problemen te omschrijven en doorgronden.”

Ook het feit dat ze die ervaring niet bij een enkel bedrijf opdoen, heeft een legitieme reden. Jacqueline Demaeght: “Zo vermijden we dat managers in de verleiding komen om een kant-en-klare oplossing van het ene bedrijf naar het andere te exporteren. Een topmanager die bij meerdere organisaties of bedrijven heeft gewerkt, wéét dat de principes die in bedrijf X prima werken, in bedrijf Y de situatie misschien net verergeren.”

Tot slot stipt Jacqueline Demaeght beschikbaarheid aan als een belangrijke vereiste: “Wij gaan geen interim managers wegplukken op het ene bedrijf om ze bij het andere onder te brengen. We besteden dan ook veel tijd en aandacht aan de opvolging van wie wanneer vrij is.”

Interim management: persoonlijkheid is cruciaal

Interim managers verschijnen in minstens vijf situaties op het toneel. Bij een crisis, bij projecten (enerzijds waarvoor de organisatie zelf niet voldoende tijd heeft, en anderzijds waarvoor intern de nodige knowhow ontbreekt), bij een change of bij een transitie – al nuanceert Jacqueline Demaeght meteen: “Elke situatie is uiteraard uniek.”

Het type opdracht bepaalt welke profiel het meest geschikt is. Jacqueline Demaeght verduidelijkt dit met behulp van enkele voorbeelden. “Een crisismanager moet snel beslissingen nemen en vooral snel de juiste beslissingen nemen. Voor projecten heb je dan weer rasechte planners nodig met strategisch inzicht. Een change vraagt om nog een heel ander profiel. Namelijk iemand met overtuigingskracht, die mensen van een bepaald gedrag of proces naar een ander doet evolueren. Ook een analytische geest en een diplomatische aanpak zijn een must bij transities en transformaties.”

Tot slot beschikken meeste interim managers uiteraard over een enorme technische bagage. En toch, vertelt Jacqueline Demaeght, weegt hun managementervaring altijd het zwaarst door.

Ben jij de interim manager die wij zoeken?

Lees verder

Kantoor Gent
Daarom komen we zelfs op maandag graag werken
#teamAUSY
CoDay: leerrijke dag speciaal voor onze HR-consultants
#Human Resources #Team building
Mentale overbelasting: de opmars van de Homo Interruptus
#Human Resources #Education