Human Resources

Change is eigen aan onze tijd… en bedrijven moeten volgen

 

Continu transversaal change doorvoeren

Changes worden meestal gestuurd vanuit het algemeen management, waarna ze in andere departementen doorsijpelen. Heel grote en/of complexe organisaties versterken hun directieteam daarom steeds vaker met permanente change managers, die continu transversaal veranderingen doorvoeren. Toch blijven interim managers een enorme meerwaarde voor bedrijven die een change doormaken – net omdát ze slechts tijdelijk aan boord zijn. Een interim manager heeft geen verleden en geen toekomst, en legt daarom een neutraliteit aan de dag die simpelweg onmisbaar is.

 

Toegevoegde waarde van interim managers

Interim change managers worden gekozen in functie van hun unieke achtergrond en hun technieken om change door te voeren. Zo zweren sommigen bij het ADKAR-model – een acroniem voor Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement – terwijl anderen niet meteen aan de slag gaan, maar hun ervaring aanwenden om het probleem eerst grondig te definiëren. Organisaties slagen er namelijk niet altijd in om zelf de vinger op de wonde te leggen. Het resultaat van zo’n verkennende fase is een project charter, dat niet alleen de doelstellingen definieert, maar ook de risico’s blootlegt.

 

Evenwicht zoeken tussen empathie en doelgerichtheid

Aan change zijn een heel aantal risico’s of obstakels verbonden. Om te beginnen staan de meeste mensen weigerachtig tegenover verandering. Een change manager moet daarom een goede communicator zijn, die bovendien over voldoende overtuigingskracht beschikt. Een analytische geest komt ook van pas om problemen te detecteren en te ontmantelen. Empathie en doelgerichtheid zijn twee andere voorname eigenschappen, die elkaar echter ook in de weg staan. Het is een hele evenwichtsoefening om tegelijk naar de grieven van alle stakeholders te luisteren én voor ogen te houden dat de change hoe dan ook moet plaatsvinden. Kortom: change management is vandaag de dag een must, maar zeker geen makkelijke opdracht. AUSY, a Randstad company heeft gelukkig heel wat ervaren managers in huis.

Lees verder

Kantoor Gent
Daarom komen we zelfs op maandag graag werken
#teamAUSY
CoDay: leerrijke dag speciaal voor onze HR-consultants
#Human Resources #Team building
Mentale overbelasting: de opmars van de Homo Interruptus
#Human Resources #Education