Thomas leerde Ausy kennen via een vriend. Ondertussen werkt hij al 9 jaar met veel goesting bij ons als network & security engineer. 

De belangrijkste les die hij leerde in zijn carrière als IT’er? Dat iedere aanpassing die hij maakt aan een systeem, ook een effect kan hebben op andere systemen. Het leukste evenement waar hij al aan deelnam? Cisco live! En het interessantste project waar hij tot nu toe aan werkte? De firewall migraties bij zijn huidige klant: KBC. 

zat die passie voor IT er al van jongs af aan in?

Thomas: “Eigenlijk wel, ja. Toen ik jong was, was gamen nog niet zo vanzelfsprekend. Ik moest heel wat aan mijn computer prutsen voor ik er spelletjes op kon spelen. En zo heb ik ontdekt dat ik dat best wel goed kon.”

“Uiteindelijk wist iedereen in de familie wie ze moesten bellen als hun computer, tablet of gsm niet goed werkt… Mij dus”, lacht Thomas. 

en toen je afstudeerde, ontdekte je ausy… 

“Klopt!”, vertelt Thomas. “Een vriend van me werkte al bij Ausy, en hij raadde me aan om hier te solliciteren. Na mijn eerste gesprek hadden de recruiters nog niet onmiddellijk een opdracht voor me, maar ze beloofden me te bellen zodra ze iets vonden. Daar geloofde ik natuurlijk weinig van, maar een paar weken later belden ze toch echt. Ik ben dan ook meteen op de kar gesprongen!” 

“Mijn eerste opdracht was op de helpdesk van Proximus. Vandaag werk ik als netwerk & security engineer bij KBC.”

wat doet een netwerk & security engineer precies? 

Thomas: “Op dit moment werk ik vooral als allrounder binnen mijn team. Ik heb kennis van firewall, maar ook van netwerken. Ik vorm dus een link tussen die 2 teams en hou me dagelijks bezig met de switches, routers en firewalls. Ik werk liever als allrounder dan als doorgedreven expert. Door in 2 teams te werken, blijft mijn job uitdagend en leer ik dagelijks bij!”

“Ik werk in een gemengd Belgisch Hongaars team. Het is erg interessant om die 2 componenten samen te brengen en te zien dat er toch een vrij groot cultuurverschil is. Ook daar leer ik veel uit!”

welke karaktertrek heb je zeker nodig als IT’er?

“Je moet vooral niet te gehecht zijn aan je slaap… ;-)”, lacht Thomas. “In mijn team werken we met wachtschema’s, dus ik weet wel wanneer ik opgetrommeld kan worden. Maar ook wanneer ik niet van wacht ben, kunnen er dingen mislopen. Dan moet ik flexibel zijn en zo snel mogelijk oplossingen bedenken. Dat levert soms wat extra stress op, maar als je dan toch dat ene moeilijke probleem kan oplossen, is de ontlading eens zo groot.”

“Bovendien staat de wondere wereld van IT nooit stil, dus je moet bereid zijn om je regelmatig bij te scholen. Stilstaan is achteruitgaan in deze sector!”

welke tip geef je mee aan pas afgestudeerde IT’ers?

Thomas: “Je mag niet bang zijn om fouten te maken. Uit fouten leer je. Natuurlijk betekent dat niet dat je zomaar op eigen houtje van alles mag gaan proberen zonder rekening te houden met je collega’s. Zij zullen het niet appreciëren als je alles in het honderd doet lopen.”

“Onthoud ook dat je een team hebt om op terug te vallen. Heb je vragen? Stel ze dan! Als je net start, is het normaal dat je nog niet zelfzeker bent. En het zal niemand storen wanneer je een paar domme vragen stelt.”

“Ik wou dat iemand dat aan het begin van mijn carrière tegen mij had gezegd. Ik was nogal verlegen en durfde geen vragen te stellen. Daardoor heb ik enkele vermijdbare fouten gemaakt. Maar een carrière van 9 jaar en heel wat geweldige Ausy-collega’s later, weet ik hoe ik duidelijk moet communiceren!”