Ook dit jaar zijn we weer enthousiaste sponsor van Formula Electric Belgium: een project waarin engineering studenten over de hele wereld het tegen elkaar opnemen om de beste elektrische racewagen te ontwerpen, te bouwen en er uiteindelijk mee te racen. De prijs? Een mooie trofee, maar toch ook vooral een hele hoop extra kennis en nieuwe vriendschappen!

Dit jaar bouwt het Formula Electric Belgium team, dat bestaat uit 48 studenten, hun 13de wagen. Hoe ziet het team eruit, en hoe ver staan ze ondertussen met het bouwen van hun wagen? 

In deze reeks laten we Remko (team manager), Wouter (electronics team), Simon (vehicle dynamics), Felix (vehicle dynamics), Karel (aerodynamics) en Ward (composieten team) aan het woord. Zij vertellen ons graag over hun ervaringen binnen het Formula Electric Belgium team!

Deze week vertelt Wouter over zijn ervaringen binnen het electronics team.

Wouter, electronics team at formula electric belgium.
Wouter, electronics team at formula electric belgium.

nog niet helemaal klaar voor de arbeidsmarkt.

“Vorig jaar studeerde ik af als industrieel ingenieur”, vertelt Wouter. “Maar ik had op dat moment nog niet het gevoel dat ik 100% klaar was voor de arbeidsmarkt. Ik had wel al studentenjobs gedaan die in de richting van mijn studies lagen, maar ik voelde dat er nog iets ontbrak. En toen ontdekte ik Formula Electric: dé ideale tussenstop tussen mijn studies en de arbeidsmarkt!”

“Ik was vooral op zoek naar nog wat extra praktische ervaring. Ik maak graag tastbare dingen. En zo ben ik dus gestart in mijn rol als low-voltage engineer in het electronics team van Formula Electric Belgium.”

het electronics team is het beste team.

Wouter: “Ik heb nog 2 andere teamleden: de chief engineer en de high-voltage engineer. De chief engineer bewaart het overzicht over ons takenpakket, doet de bestellingen en heeft contact met alle grote leveranciers. De high-voltage engineer is verantwoordelijk voor de batterij van de wagen.”

“Als low-voltage engineer ben ik verantwoordelijk voor alle systemen in de wagen die op low-voltage werken: denk dan aan het dashboard, de sensor nodes, de bekabeling ...”

“Binnen mijn rol draag ik veel verantwoordelijkheid, maar ik krijg ook heel wat vrijheid”, gaat Wouter verder. “Als ik merk dat een bepaald proces aan verbetering toe is, mag ik de beslissing nemen om die verbetering door te voeren. Zolang ik mijn redenen maar kan verdedigen, en goede tussentijdse resultaten kan tonen. Voor mij is dat een erg aangename manier van werken.”

“Ik ben blij dat ik in het electronics team terecht ben gekomen, want ik ben er vast van overtuigd dat dat het beste departement is in heel het Formula Electric team”, lacht Wouter.

quote icon

Ik was vooral op zoek naar nog wat extra praktische ervaring. En zo ben ik dus gestart in mijn rol als low-voltage engineer in het electronics team van Formula Electric Belgium.

wouter van rompaey
low voltage engineer, formula electric belgium

stem-lessen, maar dan ietsje anders.

“Een andere doelstelling binnen ons team, is het geven van STEM-lessen aan middelbare scholen”, vertelt Wouter. “Op die manier willen we leerlingen alvast een beetje wegwijs maken in de wondere wereld van engineering.”

“De voorbije jaren bestond ons STEM-pakket altijd uit een les van 1,5 uur: een beetje droog dus. Daar wouden we dit jaar verandering in brengen - ons doel was om de leerlingen minstens zo enthousiast te maken over engineering als wij dat zijn!”

“Dus verzon ieder departement een experiment van 10 à 15 minuten, dat goed laat zien waar zij zich juist mee bezig houden. We geven een korte presentatie over Formula Electric Belgium en laten dan de leerlingen zelf aan de slag gaan om de 6 verschillende proeven uit te voeren. Zo leren ze zelf op een praktische manier hoe een elektrische racewagen is opgebouwd. De eerste try-outs waren alvast een groot succes!”

Wouter, electronics team at formula electric belgium.
Wouter, electronics team at formula electric belgium.

voor de eerste keer op het gaspedaal duwen.

Wouter: “Het afgelopen semester zat ik vooral aan mijn bureau om de printplaten te ontwerpen. Het eerste semester is typisch een semester van meetings en plannen. Nu het tweede semester begint, kunnen we starten met het praktische deel. Nu zal je zien dat onze bureaus leeg zijn, en de werplaats vol. Het is hier alle hens aan dek om de wagen effectief in elkaar te steken!”

“Mijn printplaten zijn ondertussen in productie gegaan, en we krijgen ook al heel wat andere materialen binnen. Het assembleren kan dus bijna beginnen!”

“Ik kijk nu al uit naar het moment dat we de eerste keer het gaspedaal van onze wagen kunnen induwen en het geluid van de motoren horen. Dat is de kers op de taart: kunnen zien dat wat ik gemaakt heb, ook echt werkt!”

“Dat is ineens ook een tip die ik aan alle toekomstige Formula Electric studenten wil meegeven: blijf doorzetten, ook als je voor een probleem staat dat je niet snapt. Een racewagen maak je niet zomaar even op 10 minuten in een schuur in je achtertuin - maar je hebt een heel team én je studies om op terug te vallen, dus blijf creatief nadenken en geef zeker niet op!”

ook zin om mee te doen aan formula electric belgium?

solliciteer hier