Ook dit jaar zijn we weer enthousiaste sponsor van Formula Electric Belgium: een project waarin engineering studenten over de hele wereld het tegen elkaar opnemen om de beste elektrische racewagen te ontwerpen, te bouwen en er uiteindelijk mee te racen. De prijs? Een mooie trofee, maar toch ook vooral een hele hoop extra kennis en nieuwe vriendschappen!

Dit jaar bouwt het Formula Electric Belgium team, dat bestaat uit 48 studenten, hun 13de wagen. Hoe ziet het team eruit, en hoe ver staan ze ondertussen met het bouwen van hun wagen? 

In deze reeks laten we Remko (team manager), Wouter (electronics team), Simon (vehicle dynamics), Felix (vehicle dynamics), Karel (aerodynamics) en Ward (composieten team) aan het woord. Zij vertellen ons graag over hun ervaringen binnen het Formula Electric Belgium team!

Deze keer voerden we een tof gesprek met 2 extreem gemotiveerde leden van het composietenteam: Karel en Ward. Zij beschrijven Formula Electric Belgium al lachend als zottenwerk. Waarom ze dan besloten om zich in te schrijven voor dit postgraduaat? Het gevoel van zélf een echte racewagen te kunnen bouwen, en natuurlijk de competitie die eraan vasthangt!

Race cars lined up at a Formula Electric competition.
Race cars lined up at a Formula Electric competition.

het composietenteam.

Karel studeerde af als mechanisch ingenieur en pikt nu zijn rol op in het aerodynamics departement van het composietenteam. Ward heeft een diploma als industrieel engineer en is hoofd van het composietenteam. 

Het composietenteam is verdeeld in 2 departementen. In het aerodynamics departement houden de teamleden zich vooral bezig met de voorvleugel en de achtervleugel van de wagen. Dan is er ook nog het monocoque departement, waarin het chassis van de wagen wordt gefinetuned.

Ik had nog geen ervaring met racewagens, maar door te werken in dit team leer je op korte tijd enorm veel bij.

karel van wambeke
aerodynamics

praktische ervaring in de echte wereld.

Het grootste verschil tussen hun masterstudies en het postgraduaat? De praktische ervaring en de concrete deadlines. “Die wagen moet er staan binnen 1 jaar. Dat is veel tijdsdruk. Daar word je tijdens je studies niet op voorbereid”, vertelt Karel. “De keuzes, bijvoorbeeld voor het design, die we nu maken hebben een échte impact. Dat is toch vaak anders in de academische wereld.”

Over enkele maanden begint het composietenteam aan hun grootste uitdaging: het lamineren van de monocoque. Dat wordt even alle hens aan dek volgens de mannen. Verplaatsingen naar de partner in Charleroi, lange shiften, veel tijdsdruk … noem maar op.
Ward: “Maar de beloning die je krijgt wanneer de wagen af is, is des te groter na zo’n drukke periode!”

Team members of Formula Electric Belgium at a race.
Team members of Formula Electric Belgium at a race.

tweede semester = tastbare vooruitgang.

Karel: “Tot nu toe hebben we veel ontwerpen gemaakt achter onze bureaus. Dat is tof, maar dit semester komt het echte werk. Alle puzzelstukken zouden nu op hun plaats moeten vallen. Dat is best spannend, maar de beloning is ook groot.”

“Klopt”, vertelt Ward. “Ik kijk er al naar uit om binnenkort tijdens de productie voor de eerste keer de monocoque in het echt te zien!”

Het is een beetje zottenwerk, maar wel super interessant. Er kruipt heel wat tijd in, maar het is echt een unieke ervaring.

ward himpe
hoofd composietenteam

“Iets waar ik enorm trots op ben, is ons design”, gaat Karel verder. “We hebben binnen het aerodynamics team besloten om een stapje terug te nemen op vlak van complexiteit, om ons dan te focussen op de betrouwbaarheid van de wagen. We zorgen er nu voor dat de wagen simpel is, maar heel goed werkt.”

niet twijfelen, gewoon doen!

Ben je een engineering student en heb je wel zin om volgend jaar deel te nemen aan Formula Electric Belgium, maar twijfel je nog een beetje? Karel en Ward zijn het alvast volmondig eens: je moet het gewoon doen. De ervaring die je opdoet tijdens dit project geeft je zeker en vast een stapje voor op de arbeidsmarkt. Bovendien werk je samen in een uniek teamverband, en maak je vrienden voor het leven.

Ben je benieuwd naar wat Karel en Ward nog meer te vertellen hadden? Bekijk het volledige interview!

ook zin om mee te doen aan formula electric belgium?

solliciteer hier