Ook dit jaar zijn we weer enthousiaste sponsor van Formula Electric Belgium: een project waarin engineering studenten over de hele wereld het tegen elkaar opnemen om de beste elektrische racewagen te ontwerpen, te bouwen en er uiteindelijk mee te racen. De prijs? Een mooie trofee, maar toch ook vooral een hele hoop extra kennis en nieuwe vriendschappen!
Dit jaar bouwt het Formula Electric Belgium team, dat bestaat uit 48 studenten, hun 13de wagen. Hoe ziet het team eruit, en hoe ver staan ze ondertussen met het bouwen van hun wagen?
In deze reeks laten we Remko (team manager), Wouter (electronics team), Simon (vehicle dynamics), Felix (vehicle dynamics), Karel (aerodynamics) en Ward (composieten team) aan het woord. Zij vertellen ons graag over hun ervaringen binnen het Formula Electric Belgium team!
Last but not least: Simon en Felix van het vehicle dynamics team. Hoe ervaren zij het postgraduaat Formula Electric Belgium, wat zijn volgens hun de grootste uitdagingen en waar zijn ze het meest trots op?
2 industrieel ingenieurs in het vehicle dynamics team.
Simon en Felix zijn beiden industrieel ingenieurs. Ze werken samen in het vehicle dynamics team van Formula Electric Belgium. Ze werken, met andere woorden, aan alles wat het gedrag van de auto bepaalt. Denk dan aan de ophanging en het stuurgedrag, maar ook het schrijven van algoritmes, de tractiecontrole en de launch control.
Simon: “Bovendien zijn wij ook verantwoordelijk voor de testdagen wanneer de auto klaar is. Tijdens deze dagen testen we de wagen en zoeken we naar de optimale set-up van onder andere onze camber, caster en toe angles. Het doel is om het meeste vermogen te halen in bepaalde situaties.”
Wat wij maken, kan je vergelijken met een kart op steroïden.
waarom formula electric?
“De grootte van het project, en de immense uitdaging die daarmee gepaard gaat, spraken me enorm aan. Op 9 maanden tijd bouwen we een volledige racewagen, da’s niet niks!”, Lacht Felix.
Simon heeft zelfs het gevoel dat hij het werk een beetje onderschat had voor hij eraan begon. “Gelukkig voelt het niet als werk”, knipoogt hij. “Ik ben gemotiveerd om het zo goed mogelijk te doen, dus dan steek ik er gemakkelijk veel tijd in. Soms kloppen we zelfs weken van 60 of 70 uur, omdat er deadlines gehaald moeten worden.”
Toen ik vorig jaar afstudeerde, voelde ik me een competente ingenieur, maar ik had toch ook het gevoel dat er nog iets miste in het totaalplaatje. Dat heb ik gevonden bij Formula Electric.
voor de eerste keer alles samenzetten in CAD.
We vroegen Felix en Simon ook wat tot nu toe het leukste moment was van het hele project. Voor Felix was dat de eerste keer dat het team alles kon samenzetten in CAD: “Toen we alles voor de eerste keer samenzetten en we zagen dat alles uitkwam zoals het zou moeten uitkomen, was ik enorm opgelucht.”
Ook Simon ziet dat als het moment waarop hij tot nu toe het meest trots is: “Het is enorm moeilijk om met 20 personen tegelijk aan een auto te werken. We bakenen wel design spaces af voor ieder departement, maar soms zijn er toch dingen die niet helemaal kloppen, of die moeten veranderen op het moment dat we starten met de krachtsimulatie. Dat is allemaal heel goed verlopen, dus daar mogen we trots op zijn!”
bijleren over technologie, maar ook over jezelf.
Felix: “Fomula Electric Belgium is een enorm cool project. Je leert veel bij over technologie, maar ook over jezelf. Ik weet nu, na 1 semester, al veel beter wat ik wil dan ik dacht te weten toen ik net mijn masterdiploma behaald had.”
Ook Simon is het ermee eens: “Bovendien denk ik dat ik volgend jaar veel sneller aan mijn masterthesis zal kunnen starten dan mijn medestudenten die dit postgraduaat niet gevolgd hebben. Ik heb hier geleerd hoe ik de dingen praktisch moet aanpakken.”
Benieuwd wat Simon en Felix nog allemaal te vertellen hadden? Bekijk het volledige interview hieronder!