hoe start je met upgraden naar drupal 9?

download onze roadmap

Drupal 7 werd uitgebracht op 5 januari 2011. Op 28 november 2022, meer dan 10 jaar na de oorspronkelijke release, zal Drupal 7 end-of-life worden. Vanaf dan wordt Drupal 7 dus niet langer ondersteund door de Drupal community, en dan kan er ook niet langer gegarandeerd worden dat jouw Drupal 7 website veilig is.

Maar er zijn nog meer gevolgen aan de D7 end-of-life.

 • Drupal 7 krijgt geen nieuwe code meer. Dat betekent uiteraard dat er geen nieuwe functionaliteiten meer beschikbaar worden, maar ook dat er geen bugs meer worden opgelost en dat nieuwe versies van de onderliggende componenten (bijvoorbeeld PHP) mogelijk niet meer ondersteund worden.
   
 • Het Drupal Security Team voorziet geen ondersteuning meer voor Drupal 7 core, Drupal 7 contributed modules, Drupal 7 contributed themes of enig ander Drupal 7 project. Er worden geen security advisories meer gepubliceerd.
   
 • Drupal.org markeert Drupal 7 en alle modules als insecure. Binnen de websites zelf zal Drupal 7 ook als insecure gemarkeerd worden.
   
 • Ook automatische third-party scans kunnen Drupal 7 projecten als insecure bestempelen.

Maakt jouw website nog gebruik van Drupal 7? Dan wordt het hoog tijd om na te denken over een upgrade! Niet alleen om je website veilig te houden, maar ook om mee te genieten van de moderne technologie van Drupal 9. Die heeft tal van voordelen voor zowel de content editors, de bezoekers als de ontwikkelaars van je website. Benieuwd? Wij ook!

van drupal 7 naar drupal 8, of direct naar drupal 9?

Voor we deze vraag beantwoorden, is het handig om even wat achtergrond mee te geven over Drupal 8 en 9. 

In het verleden was iedere nieuwe major Drupal versie een grote upgrade, en was er geen compatibiliteit voorzien tussen deze major versies. Waar nieuwe major versies van Drupal vroeger effectief nieuwe codebases waren die volledig opnieuw geschreven werden, worden ze nu afgeleid van de vorige versie. 

Drupal 9.0 is dus niets meer of minder dan de laatste release van Drupal 8 (dus 8.9.0), maar dan zonder de verouderde code, en mét vernieuwde versies van de frameworks en libraries die Drupal onderliggend gebruikt. 

Je update je website dus best meteen van Drupal 7 naar Drupal 9. Upgraden naar Drupal 8 als tussenstap heeft geen enkele meerwaarde en zal het upgrade proces niet versnellen of vlotter later verlopen. Bovendien is Drupal 8 zelf ondertussen ook end-of-life.

2 men sitting at a desk.

meer dan enkel drupal.

Bij het upgraden van Drupal wordt snel de focus gelegd op het Drupal upgrade proces en de ontwikkeling die daarbij komt kijken. Het is echter belangrijk om ook een aantal andere zaken niet uit het oog te verliezen:

 • Samen met Drupal 9 worden enkele technologieën geïntroduceerd die in Drupal 7 niet bestonden: het Symfony framework, package management via Composer ... 
   
 • Vergeet ook de deployment tooling (denk bijvoorbeeld aan Bitbucket pipelines of Jenkins) niet aan te passen.
   
 • De hosting omgeving moet worden aangepast op basis van de Drupal 9 requirements. Denk daarbij aan moderne versies van PHP en MySQL. Hou er ook rekening mee dat je wellicht tijdelijk 2 hosting-omgevingen nodig zal hebben: 1 voor je nieuwe website en 1 voor je oude website.
   
 • Informatiearchitectuur en content migratie: dit is ook een ideaal moment om de content van de website bij te sturen. Vergeet zeker niet om een duidelijk plan op te stellen om de content te migreren van de oude website naar de nieuwe.
   
 • Design: werk je nog met Drupal 7, dan is de kans groot dat het design van je website verouderd is en wat opfrissing kan gebruiken. Verlies de mobile-friendly principes en toegankelijkheid niet uit het oog.

hoe zorg ik ervoor dat de overstap van drupal 7 naar drupal 9 vlot verloopt?

Hoe zet je die upgrade naar Drupal 9 dan om in de praktijk? Wat mag je zeker niet vergeten, en hoe kan je je kosten zo laag mogelijk houden? Met ons handig stappenplan geraak je al een heel eind! 

Heb je toch nog vragen, of zoek je naar een partner die je volledig kan ontzorgen van de migratie? Dan ben je bij ons ook aan het juiste adres! Neem snel contact op met mathias.henderick@ausy.be, en dan kijken we samen wat we voor je kunnen betekenen.

over de auteur
picture of Mathias Henderick

mathias henderick

business director it project services & outsourcing

Ik help je, samen met mijn team van uiteenlopende IT-experten, om de juiste future proof technologische oplossing te bedenken, ontwikkelen en implementeren.