De volledige werkwereld werd de laatste jaren op z’n kop gezet - niet alleen door COVID-19, maar ook door de verstrekkende trend van digitalisatie. Ook de CFO zag zijn finance departement dus helemaal veranderen. 

Had je 2 jaar geleden tegen de CFO gezegd dat de maandelijkse afsluit volledig remote zou gebeuren, had hij je ongetwijfeld voor gek verklaard. Ondertussen hebben finance departementen rond de wereld zich noodgedwongen moeten herorganiseren - en kan de afsluit gemakkelijk gebeuren zonder dat er ook maar iemand op kantoor is. 

Ook digitalisatie dringt meer en meer door in het finance departement. Microservices, RPA en low-code zijn al lang geen termen meer die je enkel over de tong van IT’ers hoort rollen! 

Hoe zal het finance departement er over 5 of zelfs 10 jaar uitzien? Welke evoluties mogen we nog verwachten? Zal er nog wel een finance departement zijn binnen 10 jaar? (Spoiler alert: wij denken van wel… ;-)).

We kunnen natuurlijk geen 100% accurate voorspellingen doen, maar we vroegen toch aan onze CFO Gerbrand om even vooruit te blikken naar de toekomst. We delen zijn voorspellingen met jou.

5 voorspellingen over de toekomst van het finance departement.

Het staat zonder meer vast dat het finance departement drastisch zal veranderen de komende jaren. Waar de meeste finance medewerkers zich nu nog vooral met cijfertjes bezig houden, geloven wij dat hun rol in de toekomst zal evolueren naar het geven van strategisch business advies. 

Bovendien geloven we dat digitalisatie, automatisatie en cloud computing deze trend zal versnellen. 

We merken nu al dat heel wat werknemers een beroep doen op citizen development om hun eigen applicaties te bouwen, en niet meer langs het IT-departement passeren om dit te doen. Deze trend zal zich volgens ons doorzetten, waardoor er steeds meer handige finance applicaties in de omloop zullen komen.

Waar we ook van overtuigd zijn, is dat er altijd nood zal zijn aan een sterk finance departement in eender welke organisatie. De medewerkers zullen hun rol misschien op een andere manier invullen, maar het finance departement volledig schrappen is volgens ons onmogelijk. De cijfers kunnen nog zo geautomatiseerd tot stand komen binnen je organisatie, niemand zal ooit écht de rol van het finance departement op het gebied van checks en balances kunnen overnemen.

6 people in a meeting room.
6 people in a meeting room.

1. de rol van automatisatie.

IT-development en cloud computing hebben ook in het finance departement al heel wat dagelijkse taken geautomatiseerd. Hoewel business software systemen lang een grote hulp vormden in het finance departement, zien we nu tools ontstaan die verder gaan dan enkel het verwerken van data: deze trend zal zich volgens ons in de komende jaren voortzetten, en applicaties opleveren die een echte meerwaarde vormen in de finance afdeling. 

Aan wat denken we dan? We zien bijvoorbeeld heel wat finance departementen kiezen voor stand-alone tools voor specifieke processen die niet ideaal worden ondervangen in het ERP-pakket. Denk daarbij aan een tool voor expense reporting, of timesheet logging. In plaats van dure ERP customisatie, kiezen deze teams voor een off-the-shelf oplossing die geïntegreerd wordt en wel aan de hoge UI/UX-verwachtingen van de interne organisatie voldoet. 

Want ook de klanten van een finance departement hebben een invloed op de digitalisering. De tijd waarin een statisch rapport 2 weken na afsluitdatum voldoende was, is al lang voorbij. Stakeholders verwachten real-time rapporteringen en willen zelf analyses kunnen maken. Accuraatheid en onafhankelijkheid zijn nog altijd de belangrijkste eigenschappen van een goed functionerend finance departement, maar de nadruk komt steeds meer te liggen op snelheid en state-of-the-art dashboarding. 

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door automatisatie, en zal nog verder evolueren in de komende jaren. Zij het dankzij citizen development, robotics, micro-services of geconnecteerde systemen (op basis van API’s). Als je gaat voor automatisatie, pin je dan niet vast op 1 oplossing, maar laat je vertellen wat mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van elke oplossing. 

De verregaande rol van automatisatie zorgt er ook voor dat remote werken steeds gemakkelijker wordt. Werknemers maken hier graag gebruik van, en verwachten van hun werkgever een digital workplace die op-en-top in orde is. Ook het finance departement zal steeds vaker remote gemanaged worden - bedrijven moeten hier dus extra investeren in cybersecurity.

Maar, kan je je dan afvragen, hoe ver gaat die automatisatie? Komt er een moment waarop er geen ‘menselijke’ werknemers meer nodig zijn, en het finance departement gerund kan worden door robots? 

Zeker en vast niet. Wat er volgens ons wel zal gebeuren, is dat de functie van de CFO en zijn collega’s zal evolueren naar een meer strategische rol.

2. digitalisatie kan ervoor zorgen dat het finance departement krimpt, maar ook diverser wordt.

Digitalisatie en automatisatie zullen ervoor zorgen dat een aantal (saaie, repetitieve) taken uit handen worden genomen van de werknemers. Ze worden dan doorgegeven aan RPA-bots, bijvoorbeeld.

Wanneer je minder mensen nodig hebt in je departement, bespaar je vanzelfsprekend kosten. Enkele medewerkers blijven toch nog steeds noodzakelijk: de CFO, bijvoorbeeld. Je hebt bovendien ook mensen nodig die de RPA-bots kunnen overzien en bijsturen waar nodig. 

We zijn ervan overtuigd dat we ook een diversifiëring van het finance departement zullen zien. Boekhouders en controllers blijven natuurlijk vaste waarden binnen het team, maar gaandeweg zullen data-architecten, data-ingenieurs, automatisatie-specialisten en andere digital natives ook hun weg vinden naar de finance afdeling en het team versterken. 

Taken verdwijnen, rollen veranderen, maar de meeste functies zullen blijven. Het is wel onze overtuiging dat een doordacht opleidingsplan een must is voor elk finance departement van de toekomst, om net deze veranderende rollen te kunnen ondervangen. De AP-accountant zal zijn BTW-kennis minder in de praktijk hoeven te brengen. Daarnaast zal hij wel meer communicatie skills moeten bezitten dan vroeger. Net zoals de controller die vroeger kon pronken met complexe Excel sheets, maar morgen zal moeten kunnen werken in PowerBI of zelf queries maken in SQL.  

3. medewerkers in het finance departement zullen een meer adviserende rol opnemen.

Volgens ons zullen er ook collega’s nodig zijn die finance niet meer vanuit een number-crunching rol bekijken, maar eerder vanuit een strategisch standpunt. Medewerkers die een adviserende rol opnemen rond het hele finance-gebeuren, dus. Hoe zien we die evolutie?

Moderne cloud software stelt bedrijven in staat krachtige, geïntegreerde bedrijfsprocessen met 1 klik te beheren en te implementeren. Voor kleine bedrijven met beperkte budgetten betekent dit dat ze sterke, schaalbare systemen kunnen creëren zonder te worden beperkt door omvang of kosten. Grote organisaties kunnen dan weer besparen op de tijd en kosten voor het controleren, registreren en beheren van transacties. 

Bovendien merken we de opkomst van steeds meer software-as-a-service-modellen (SaaS). Het analyseren van cijfers en de opslag van gegevens wordt zo verschoven naar de cloud. De belangrijkste rol van SaaS in het bedrijfsleven is het verhogen van de efficiëntie en de productiviteit.

Financiële afdelingen zullen niet langer vertrouwen op handmatige processen voor hun dagelijkse taken: bedrijfs- en boekhoudsoftware zal deze processen stroomlijnen en automatiseren, hiaten elimineren en personeel vrijmaken om zich te concentreren op het stimuleren van bedrijfsgroei.

Zoals we hierboven al aanhaalden, zal die verstrekkende automatisering van het finance departement (mogelijk) tot gevolg hebben dat de omvang van het finance departement krimpt. Verder voorzien we ook dat de gemiddelde medewerker in het finance team eerder een adviserende rol zal opnemen. Ze zullen zich niet zozeer meer bezighouden met het invoeren van cijfers, maar wel met inzichten over die cijfers en voorspellingen in de markt. Finance medewerkers worden in de toekomst dus echte business analisten.

A woman talking to 2 men in a hallway.
A woman talking to 2 men in a hallway.

4. finance goes real time: periodieke rapportages verdwijnen naar de achtergrond.

Digitalisatie zal ervoor zorgen dat er op eender welk moment forecasts gemaakt kunnen worden. De klassieke finance-cycle wordt hierdoor minder relevant. De traditionele maandelijkse afsluit zoals we hem nu kennen zal, in alle waarschijnlijkheid, plaats maken voor real-time analyses en voorspellingen. 

Het onderscheid tussen operationele en analytische data zal ook langzaamaan verdwijnen. Investeerders zullen steeds vaker vragen naar data en zo minder afhankelijk zijn van de maandelijkse rapporteringen. 

Vandaag zien we nog veel obstakels in data-processing technologie. Rapportages worden maandelijks opgemaakt, omdat er geen andere manier is om het te doen. Wanneer informatie toegankelijk wordt op eender welk moment, zal het finance departement geen beroep meer doen op die traditionele cycli. Dat geeft de finance medewerkers op hun beurt weer meer ruimte om bredere analyses uit te voeren en advies te geven gebaseerd op die inzichten.

5. een intelligent data-model als forecast voor elk bedrijf.

Ook het gebruik van data-modellen maakt een sterke opkomst. Zo is het onze overtuiging dat elk bottom-up forecast proces (rond omzet, werkkapitaal, winst ...) vandaag in gebruik verslagen kan worden door een goed getraind data model. Hiervoor is wel een sterke wisselwerking nodig tussen de traditionele controller, die op basis van zijn ervaring van het bedrijf en de sector perfect de business drivers kent, en een data architect. 

Bovenstaande stelling is niet gebaseerd op de steeds grotere opkomst van AI, maar wel op de beschikbaarheid van veel meer interne en externe data. De rol van data engineers kan hierbij niet onderschat worden. Daarom geven we nog graag deze raad mee: investeer vandaag in data om de digitalisering van morgen mogelijk te maken!

conclusie.

Er zitten de komende jaren heel wat veranderingen op ons af te komen. Automatisatie zal een nog grotere rol gaan spelen in finance departementen, waardoor taken zullen veranderen en een meer divers aanbod van collega’s nodig zal zijn. 

Bij deze automatisaties is het belangrijk te kiezen voor de juiste technologie. Wat in bedrijf A opgelost werd via robotics kan in jouw bedrijf misschien beter aangepakt worden door het bouwen van een interface tussen 2 bestaande systemen of het in gebruik nemen van een micro-service of low-code applicatie. 

De finance-toekomst heeft duidelijk heel wat voor ons in petto. Maar wij zien hem alvast rooskleurig in.

We helpen je graag verder met het bepalen of uitvoeren van de digitale strategie, zodat jouw finance departement vandaag al klaar is voor morgen. Aarzel dus niet om vrijblijvend contact op te nemen met ons - wij zitten graag met je rond de tafel!

over de auteur
Gerbrand Van Zeebroeck
Gerbrand Van Zeebroeck

gerbrand van zeebroeck

cfo

waar zullen het finance departement en de CFO staan in 2025?

lees onze whitepaper