Automatisatie: het is al lang een hot topic voor veel bedrijven. Van het wegnemen van repetitieve, saaie taakjes tot echte optimalisaties van volledige teams - onderwerpen zoals RPA en automation hebben heel wat voeten in de aarde. 

Hoe herken je een kwalitatief automatisatieproces van een lege POC die je eigenlijk niets oplevert? Welke stappen in je proces zijn nu net het belangrijkst? En welke meerwaarde kan de Ausy Discovery Tool brengen? Automatisatie-expert Joeri legt het ons uit!

niet enkel repetitieve taken automatiseren.

“De fabel dat je enkel repetitieve taken kan automatiseren, is allang achterhaald”, vertelt Joeri. “Zodra je je focus verplaatst van die repetitieve taken naar de bredere processen, zie je veel meer potentieel. De voorwaarde is wel dat je een grondige analyse uitvoert. Als je zomaar in een automatisatieproject duikt zonder eerst je research te doen, zal je van een kale kermis thuiskomen.”

“Finance is klassiek een departement waarin je veel kan bereiken met automatisatie. Maar eigenlijk zitten er in elk departement wel opportuniteiten. Mensen weten echter niet altijd wat de mogelijkheden juist zijn, en dat automatisatie en RPA veel meer kunnen dan enkel repetitieve taakjes overnemen. Ik voel dat daar meer over geïnformeerd moet worden.”

joeri working on his laptop
joeri working on his laptop

discovery tool.

Joeri: “Vanuit dat idee is ook onze in-house ontwikkelde Discovery Tool ontstaan. Met die tool nemen we even een stapje terug, naar de analysefase.”

“We beginnen met het uitsturen van een formulier naar de mensen in de business. Daar staan concrete vragen op: waar zitten de bottlenecks, welke noden zijn er, waar lopen mensen vandaag tegenaan?”

“Die antwoorden proberen we dan te vertalen naar het technische stuk. Mijn collega’s en ik bekijken hoe lang het zou duren om bepaalde processen te automatiseren, en welke impact het automatiseren van dat proces zou hebben op de business. Komen wij tot de conclusie dat het automatisatieproces een positieve impact zou hebben op de business, dan geven we een positief advies mee aan het management. Zo weet iedereen alvast hoe ze ervoor staan.”

“En dan gaan mijn collega’s aan de slag”, gaat Joeri verder. “We hebben al verschillende processen van onze klanten geautomatiseerd, vaak met behulp van onze partner UiPath. Dat gaat dan over typische quick wins, zoals het automatiseren van het facturatieproces, tot meer ingewikkelde vraagstukken zoals de automatische creatie van SES-templates.”

“Hoe dan ook: we merken duidelijk dat automatisatie vooral zijn vruchten afwerpt wanneer er vooraf een grondige analyse van de processen wordt gedaan, én wanneer er echt gefocust wordt op de mensen in de business, niet enkel het management. Dat is dus waar we naar streven met onze Discovery Tool.”

uipath.

Joeri: “Ausy heeft ook een partnership met UiPath: een tool die niet enkel focust op RPA/automatisatie, maar bijvoorbeeld ook op process mining, process optimization, data analysis …” 

“Dat partnership zijn we samen met Randstad op globaal niveau aangegaan. Op die manier kunnen we onze klanten, na de initiële analysefase, heel concreet helpen met hun automatisatie noden.”

quote icon

“Hoe dan ook: we merken duidelijk dat automatisatie vooral zijn vruchten afwerpt wanneer er vooraf een grondige analyse van de processen wordt gedaan, én wanneer er echt gefocust wordt op de mensen in de business, niet enkel het management. Dat is dus waar we naar streven met onze Discovery Tool.

joeri rethy
business consultant

elk bedrijf heeft baat bij automatisatie.

“Ik geloof dat elk bedrijf baat kan hebben bij automatisatie”, vertelt Joeri. “Zolang er eerst een grondige analyse gebeurt om te definiëren waar automatisatie de meeste voordelen zou opleveren.”

“Daarom bieden we onze Discovery Tool nu ook aan aan onze klanten. Denk maar aan Intertrans, Proximus en Engie. De reacties zijn erg positief!”

op zoek naar een partner in automatisatie?

contacteer ons!