In theorie brengt werken als consultant heel wat voordelen met zich mee: je leert veel bij, hebt veel afwisseling en wordt steeds bijgestaan door je account manager. Maar is dat in de praktijk ook zo? Dit is hét uitgelezen moment om IT’er Arne en account manager Laurie hun verhaal te laten doen.

In ‘t kort: wie zijn ze?

  • Arne is IT-consultant bij Ausy. Hij is geen IT’er van opleiding, maar kunstwetenschapper. Toch was hij onmiddellijk overtuigd toen hij de vacature voor Ausy-consultant zag. De vrijheid en zelfstandigheid die een consultancy job met zich meebrengt zijn echt iets voor hem!  
  • Laurie is zijn account manager. Zij waakt erover dat Arne (en de andere consultants in haar team) goed op hun plek zitten en hun ambities kunnen waarmaken op de opdracht die ze uitvoeren. Is dat niet zo, of bereikt er iemand de top van zijn leercurve, dan gaat zij samen met hen op zoek naar een nieuwe opdracht. 

Wij zijn benieuwd hoe zij de wereld van consultancy binnen Ausy ervaren, en wat voor hen de grootste pluspunten zijn...

je soft skills worden gewaardeerd.

Voor ons draait consultancy niet enkel om technische kennis. De soft skills van onze consultants vinden we minstens even belangrijk - dat is de human touch die verweven zit in ons DNA. Werken als consultant betekent sowieso dat je iedere dag werkt aan je soft skills: door de afwisseling van projecten leer je razendsnel hoe je het best omgaat met verschillende persoonlijkheden. Maar we ondersteunen onze consultants ook om hun soft skills verder te ontwikkelen mocht dat nodig zijn. 

“Klopt”, beaamt Laurie, “dat merk ik aan al mijn consultants. De klant waar Arne momenteel voor werkt, heeft standaard 3 Ausy-consultants in dienst. Zij wisselen elkaar regelmatig af, dus als er iemand voor langere tijd op dat project werkt (zoals Arne dat nu doet), leert die persoon veel collega’s kennen en ook samenwerken met verschillende persoonlijkheden.” 

Arne: “Ik volgde de opleiding Kunstwetenschappen. Daar leerde ik analytisch nadenken. Bovendien ben ik enorm leergierig. 2 skills die je als IT’er zeker nodig hebt! Ook het projectmatig werken van consultancy spreekt me enorm aan. Je leert zo veel bij door het ene project na het andere te tackelen, en ook door het samenwerken met al die verschillende collega’s. Zo ben ik uiteindelijk ook in de IT-wereld terecht gekomen: door snel en efficiënt bij te leren on the job.”

voortdurend aandacht voor je leerplan.

Werken als consultant bij Ausy betekent dat je een heel team hebt dat achter je staat en je opvolgt. Je kan met al je vragen terecht bij je account manager, maar ook bij de recruiter die je heeft aangenomen en zelfs bij je learning officer. Die laatste helpt je ook graag een handje wanneer je niet 100% zeker bent welke richting je uit wilt groeien!

“Ik wil graag doorgroeien naar de rol van project manager”, vertelt Arne. “Laurie weet dat, en ze ondersteunt me daarin door de juiste projecten aan te raden. Het project waar ik nu op werk, ligt dan ook volledig in lijn met mijn leerplan. Ik werk op de helpdesk: de eerste lijn is een callcenter, wat daar niet opgelost kan worden, komt naar mijn team.”

“Maar mijn werk gaat heel wat verder dan first line support. Komt er een nieuwe consultant bij, dan ben ik degene die hem of haar opleid. Ik hou ervan om mijn opgebouwde kennis door te geven, en het is tegelijk een mooi opstapje naar de rol van project manager.”

Laurie: “Ons consultant team bij BOSA mag ook mee nadenken over de processen op de werkvloer en helpen bij eventuele veranderingen. Daarom is dit een ideaal project voor Arne: op deze manier zet hij al zijn eerste stapjes in de wereld van project management.”

“De wereld van consultancy is breed”, gaat Laurie verder, “en de wereld van IT nog breder. Onze consultants krijgen dus de kans om veel bij te leren op korte tijd: hebben ze het gevoel dat ze te veel in hun comfort zone zitten of de piek van hun leercurve bereikt hebben op een bepaald project, dan staat er al snel een nieuw, nog uitdagender project voor hen klaar!”

2 women and a man sitting at a shared desk.
2 women and a man sitting at a shared desk.

opleidingsmogelijkheden op maat.

Omdat je als consultant vaak op korte tijd verschillende projecten afrondt, leer je snel bij. Maar wat als je een project wilt aannemen waarvoor je nog niet alle skills in huis hebt? Dan is het Ausy University to the rescue! Ons inhouse Learning & Development team ziet er nauw op toe dat al onze consultants over de juiste skillset beschikken. Ze volgen hen vanaf dag 1 op en werken een persoonlijk opleidingstraject uit.

Laurie: “Voor mij is het altijd handig wanneer consultants precies weten in welke richting ze willen groeien. Dat is natuurlijk niet voor iedereen zo, maar ook dan komen we met een oplossing. Ons Learning & Development team zal op dat moment enkele verbredende opleidingen aanraden, en meestal helpt dat de consultant in kwestie om te ontdekken wat hem of haar écht interesseert. Dan kan ik ook weer heel gericht projecten voor die persoon gaan zoeken, en dat is waar ik het voor doe!”   Arne: “Natuurlijk zijn er ook zaken die ik niet enkel van mijn opdracht kan leren. Ik wil bijvoorbeeld graag mijn ITIL-certificaat behalen. Ook op zo’n momenten is het voordelig om als consultant te werken. Ausy biedt namelijk een brede waaier aan opleidingen aan, en op die manier kan ik dat certificaat gratis behalen.”

Sinds kort bieden we onze consultants en interne medewerkers ook toegang tot het Udemy for Business platform. Dat platform biedt tal van online opleidingen rond bijvoorbeeld Cloud Computing, Development, Data Science en project management.

onze human touch.

Als consultant kom je vaak terecht in een groot bedrijf, waar het gevaar al snel dreigt dat je ‘zomaar een nummertje’ wordt. Om dat gevoel te vermijden, focussen we bij Ausy altijd op de human touch.

Onze kernwaarden zijn niet voor niets entrepreneurship, trust en team spirit: we vinden het oprecht belangrijk dat ieder lid van #teamAusy zich goed in zijn vel voelt. 

Daarom organiseren we vaak evenementen voor het hele bedrijf. Hier kunnen onze consultants elkaar leren kennen. En onze account managers krijgen de kans om op een informele manier in te checken bij hun consultants. Als we Arne en Laurie mogen geloven, werkt die aanpak!

“Ik ga regelmatig samen met mijn consultants lunchen”, vertelt Laurie, “en ik kom mijn teams vaak tegen op de evenementen georganiseerd door Ausy. Dat is voor mij hét perfecte moment om in een informele setting te vragen hoe het met hen gaat.”

Arne: “Het menselijke aspect is voor mij erg belangrijk, en als Ausy-consultant vind ik dat terug in iedere opdracht. Je leert telkens nieuwe collega’s kennen en je krijgt overal de kans om te netwerken.”

“Zelfs toen de coronacrisis uitbrak, vond mijn team een manier om die informele momentjes toch niet te hoeven missen”, gaat Arne verder. “We laten regelmatig onze Skype aanstaan, ook als we geen meeting hebben. Zo zie en hoor je elkaar terwijl je werkt, en voelt het weer net alsof we bij elkaar op kantoor zitten. Nog een extra voordeel: er loopt gegarandeerd wel eens een huisdier voor je scherm… ;-)”

gewoon doen.

Hebben we je nog niet helemaal kunnen overtuigen van consultancy bij Ausy? Dan geven Arne en Laurie je nog een paar laatste tips!

“Als ik 1 tip mag geven aan iedereen die twijfelt om in consultancy te stappen is het wel: gewoon doen!”, zegt Laurie. “De wereld van consultancy is zo breed,  je vindt er hoe dan ook je ding wel in. Als je ergens in loondienst gaat, zal je nooit de opportuniteiten krijgen die je als consultant krijgt. Je zal bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk van de ene job naar de andere kunnen gaan zonder dat je werknemer je beschuldigt van jobhoppen.”

Arne: “Daar ben ik het 100% mee eens. Als ik de keuze nog eens moest maken, zou ik onmiddellijk opnieuw voor consultancy én voor Ausy kiezen. Die vrijheid om te proeven van verschillende projecten en opleidingen te volgen, krijg je nergens anders.”

“Natuurlijk heeft het team dat achter me staat bij Ausy ook een groot aandeel in mijn positieve ervaring met consultancy”, gaat Arne verder. “Ik heb oprecht het gevoel dat ik gesteund wordt in alles wat ik wil ondernemen. Als ik ergens mee zit kan ik dat aangeven aan Laurie, zij is altijd aanspreekbaar en staat klaar om me te helpen!”

Wil je meer info over consultancy bij Ausy? Download dan onze infographic!

meer weten over consultancy bij ausy?

download onze infographic