heb je nog vragen over consultancy?

download onze Q&A

Werken als consultant: iedereen heeft er wel een mening over. De ene is er volledig van overtuigd, de andere dan weer iets minder. Wanneer je aan het begin van je carrière staat, is het vaak lastig om te beslissen waar je je eerste stappen zal zetten. 

Denk jij eraan om te starten in een consultancybedrijf, maar ben je nog niet helemaal zeker of het wel iets voor jou is? Bekijk dan zeker eens onze tips voor startende consultants of doe onze test

In dit artikel zetten we de grootste voordelen van consultancy nog eens voor je op een rijtje, zodat je een goed geïnformeerde keuze kan maken.

1. jobhoppen is toegestaan.

Je weet nog niet helemaal hoe jouw droomomgeving eruit ziet? Geen probleem! Als consultant kan je meerdere projecten uitproberen om erachter te komen wat jij het leukst vindt, zonder je zorgen te maken over hoe dat overkomt op je cv! 

Maar ook andersom: wanneer je op een project zit waar je helemaal je draai hebt gevonden en bovendien ook goed overeenkomt met je collega’s, word je aangemoedigd om daar langere tijd te blijven. 

Zo krijg je alle kansen die je nodig hebt om ieder project tot een goed einde te brengen en om rustig uit te zoeken welke job jij het leukst vindt.

2. veel afwisseling = snel bijleren.

De eerste maanden van je carrière werk je voor klant X in de telefoniesector, en je volgende project doe je voor klant Y in de bankensector. 2 totaal verschillende werelden, waardoor je aan een razend tempo nieuwe skills en vaardigheden aanleert. En dan hebben we het niet alleen over technische skills, je werft ook heel wat soft skills aan - die minstens zo belangrijk zijn!

Hoe zorg je ervoor dat je 100% zeker weet wat de klant wilt? Hoe kan je die ene collega het best ondersteunen? Hoe los je dat conflict op een constructieve manier op? Allemaal dingen die je leert als consultant!

En heb je een bepaalde skill of een certificaat nodig voor je project bij die ene klant? Komt in orde! De meeste consultancybedrijven bieden namelijk een ruim opleidingstraject aan zodat je zonder problemen je kennis kan bijschaven waar nodig. 

Opleidingen volgen en certificaten behalen op kosten van het bedrijf - klinkt bijna te mooi om waar te zijn, niet? ;-)

3 men and a woman talking in an office.

3. persoonlijke begeleiding en opvolging. 

Je werkgever heeft er alle baat bij dat jij helemaal op je plek zit op een project en dat je je skills optimaal kan benutten. Je zal dan ook nauw opgevolgd worden als consultant. Is deze opdracht iets voor jou? Kan jij er al je sterke punten in kwijt? Wat heb jij nodig om de opdracht tot een succesvol einde te brengen? En wat zijn je ambities naar een volgend project toe?

Een consultancybedrijf zal dus alles op alles zetten om er zeker van te zijn dat jouw carrière de juiste richting uitgaat, en snel bijsturen waar nodig. 

Wist je trouwens dat je bij AUSY met al je vragen en zorgen terecht kan bij je account manager? Je account manager is jouw eerste contactpersoon gedurende je hele carrière en hij of zij zal je ontwikkeling nauw opvolgen en snel ingrijpen als dat nodig is. 

4. je werkt voor de grootste spelers op de markt.

Het zijn vooral de grootste spelers op de markt die werk uitbesteden aan consultants. Je zal dus terechtkomen in een grote en complexe omgeving, waar je zal werken in multidisciplinaire teams. Bovendien wordt er bij deze spelers vaak maar weinig onderscheid gemaakt tussen interne medewerkers en consultants. Dat geeft je de kans om een goed contact te onderhouden met al je collega’s.

Enkele voorbeelden van bedrijven waarin je als consultant aan de slag kan:

  • banken
  • telefoniebedrijven
  • luchthavens
  • de automotive sector
  • ...

Als dat niet mooi op je cv staat, weten wij het ook niet meer!

5. netwerken, netwerken en nog eens netwerken.

Als consultant leer je vanzelfsprekend heel wat verschillende mensen kennen. Je krijgt dus de kans om je beste networking skills boven te halen! 

Netwerken hoeft niet per se tijdens een fancy shmancy bedrijfsfeestje. Grijp ook je kans aan het koffieapparaat, tijdens je lunchpauze of zelfs tijdens een meeting met het management. Je zal zien dat je al snel een blijvende indruk achterlaat en misschien zelfs een beroep kan doen op je verworven netwerk wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job.