Denk je erover na om te investeren in zonnepanelen of een zonneboiler? Zonnekaart Vlaanderen berekent hoe geschikt je dak daarvoor is. De applicatie is gebaseerd op open data. Haar voornaamste doel is mensen bewust maken van en informeren over hernieuwbare energie. We zijn fier dat wij als partner onze bijdrage mochten leveren! Hoe deden we dat?
 

Onze rol als partner is drieledig:
 

1. goede communicatie verzekeren als tussenpersoon.

AUSY Solutions, onze interne projectafdeling, trad op als tussenpersoon voor de verschillende partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de applicatie. Goede communicatie tussen al de partijen is cruciaal als je een succesvol product live wil zetten!

2. api geeft app alle nodige informatie.

We voorzagen ook de applicatie-infrastructuur. Waarop komt dat neer? Heel wat verschillende diensten leverden informatie aan voor de Zonnekaart. Daarnaast beschikte het Vlaams Energieagentschap ook over een databank met informatie over onder andere installateurs en energiedistributeurs.

Er komt dus heel veel informatie samen in 1 applicatie. We bouwden een API: een gecentraliseerd systeem waarop een groot deel van die informatie opgeslagen wordt. Via Drupal 8 kan het agentschap alle gegevens eenvoudig beheren in de backend.

3. media-aandacht: applicatie monitoren en online houden.

De Zonnekaart kon bij de lancering rekenen op héél wat media-aandacht. De bezoekcijfers ontploften en dat bracht natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee. Maar dankzij een snelle interventie boden we die uitdagingen het hoofd!

Samen met de verschillende diensten monitorden we de online toepassing. We zorgden daarbij voor een geleidelijke groei van resources zodat de applicatie - ondanks de vele bezoekers - steeds live kon blijven.

Extra leuk: e-gov award zet zonnekaart in de kijker.

Digitale projecten van overheidsdiensten die het leven van burgers en ondernemers eenvoudiger maken, komen jaarlijks in aanmerking voor een Agoria e-Gov Award.

In december 2017 kaapte de Zonnekaart de award weg voor het gebruik van open data! Bovendien mag de applicatie ook een nominatie in de categorie ‘Gebruiksvriendelijkheid’ achter haar naam schrijven.

Onze collega's gingen graag langs op het kabinet van de minister. Samen met het Vlaams Energieagentschap, Informatie Vlaanderen, VITO en GIM klonken ze op het goede nieuws!

Dit filmpje legt uit hoe de Zonnekaart tot stand kwam