Als kind experimenteerde hij al met de programma’s en commando’s beschikbaar op de eerste laptops. Dat hij vol enthousiasme koos voor de studierichting Toegepaste Informatica, verbaasde dan ook niemand. Ondertussen werkt Tom al 12 jaar voor Ausy en haalt nog steeds evenveel voldoening uit zijn job als op zijn eerste dag. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

Waar komt je interesse in IT vandaan?

“Toen ik klein was, bracht mijn vader een ‘laptop’ van zijn werk mee naar huis. Je kent het misschien nog wel, het was zo’n grote bak van 20 kilo, met een schermpje van 15 cm en 2 kleuren (oranje en zwart). Het ding werkte met floppy’s en een uitklikbaar toetsenbord. Geweldig vond ik het. Ik begon te experimenteren met alle programma’s en commando’s die destijds beschikbaar waren.” 

“Daar is mijn interesse in IT begonnen. Op het moment dat ik een studierichting moest kiezen, was Toegepaste Informatica dan ook overduidelijk de enige juiste keuze.”

En na je studies?

“Mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt maakte ik als interne Java developer bij een ander bedrijf. Die job deed ik graag, maar na een tijd had ik de indruk dat ik niet meer up-to-date was met de laatste ontwikkelingen in de sector. Op de hoogte blijven van nieuwe technologieën en bijleren vind ik juist een belangrijke waarde in een job, dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuw avontuur.”

“Zo kwam ik bij Ausy terecht. Ik kreeg onmiddellijk de kans om bij te benen dankzij verschillende opleidingen. Vandaag de dag is er nog steeds een breed assortiment aan trainings waar ik uit kan kiezen, ik ben dus altijd up-to-date!”

“Na 12 jaar heb ik al heel wat verschillende projecten afgerond voor Ausy. De afwisseling die die verschillende projecten met zich meebrengen, vind ik fantastisch. Zo heb ik bijvoorbeeld berekeningen in een AS 400-systeem omgezet naar een Java-systeem. Daarna ben ik voor de eerste keer in aanraking gekomen met Agile omgevingen en Test Driven developments. En bij een volgend project mocht ik dan weer een stuk of 30 applicaties tegelijk ontwikkelen en onderhouden in een dockerized omgeving.”

“De rode draad doorheen mijn projecten was altijd het teamwork,” zegt Tom. “Ausy zet heel erg in op een goede sfeer tussen de collega’s, en dat merk je. De band die ik opbouwde met de verschillende teams waarin ik gewerkt heb, was nooit louter professioneel. De sfeer op de werkvloer is gemoedelijk: er kan gediscussieerd worden, maar er wordt vooral ook veel gelachen.”

“Bij al mijn opdrachten heb ik steeds het gevoel dat ik als persoon centraal sta. Er wordt naar me geluisterd en er wordt rekening gehouden met mijn wensen.”

Heb je nog een tip voor startende IT’ers?

“Dankzij mijn verschillende projecten bij Ausy heb ik geleerd dat klantgericht werken je een enorm voordeel geeft. Je leert veel mensen kennen, en je leert snel de wensen van de klant te achterhalen. Dat is dan ook mijn raad aan pas afgestudeerde IT’ers: sluit je niet op in een cocon, maar communiceer met je collega’s en je klanten. Het gaat niet enkel om jouw skills, maar ook om wat iedereen rondom je wil bereiken.”