Sam startte zijn carrière bij Ausy in 2018, op aanraden van 2 vrienden die toen al een tijdje voor ons werkten. Hij was schoolverlater en stond aan het prille begin van zijn carrière. 1,5 jaar later werkt hij hier nog altijd even graag. Sterker nog: hij werkt op dit moment naar eigen zeggen op zijn droomproject, als system engineer bij Proximus. Tijd om hem wat beter te leren kennen!

Waar komt die passie voor IT vandaan?

“Die zit er al van kleins af aan in”, vertelt Sam. “Alles wat met IT te maken had, interesseerde me enorm. Toen ik wat ouder werd, werd ik de IT’er van de familie. Had een tante, nonkel, oma of opa problemen met zijn of haar PC, dan belden ze steevast naar mij. Dus waarom zou ik er dan geen carrière van maken?”

Sam gaat verder: “Ik koos voor een graduaat Informatica met optie Netwerkbeheer aan de Erasmushogeschool Brussel. Mijn studies verliepen vlot, en al snel behaalde ik mijn diploma. Niet lang daarna startte ik aan mijn eerste project bij Ausy.”

“Mijn eerste project was tof, maar nu voer ik écht mijn droomjob uit: ik werk als system engineer bij Proximus. Ik had nooit verwacht dat ik deze job al zo snel zou mogen doen. Ik dacht dat ik eerst nog wat meer support-ervaring moest opdoen. Maar toen mijn account manager Christophe me deze kans aanbood, heb ik ze met 2 handen gegrepen. Mijn motto is: ga uitdagingen met volle goesting aan en daarna zie je wel waar je uitkomt.”

Waarom koos je voor consultancy?

“Aan het begin van mijn carrière heb ik voluit voor consultancy gekozen omdat een job als consultant veel afwisseling biedt”, vertelt Sam. “Als je op het ene project bent uitgekeken, kan je beginnen aan een nieuw project. Zo leer je enorm veel op korte tijd en blijft je job altijd boeiend. Ik vind het geweldig dat geen enkele dag hetzelfde is!”

“Bovendien krijg ik op deze manier de mogelijkheid om uit te zoeken wat ik uit mijn carrière wil halen. Kom ik terecht op een project dat me toch niet ligt? Prima, dan weet ik dat voor de volgende keer!”

portrait of our consultant sam
portrait of our consultant sam

Wat is de belangrijkste les die je al geleerd hebt?

Sam: “Flexibiliteit is de belangrijkste kwaliteit van elke IT’er. Door flexibel te zijn, bereik je veel. En je teamgenoten zullen je eens te meer appreciëren.”

“Een voorbeeld uit mijn dagelijks leven: een tijd geleden had ik om 15.30 uur gedaan met werken. Maar plots werd ik nog gebeld met de vraag of ik een interventie kon gaan doen in Gent. Dat betekende dat ik pas heel laat thuis was, maar ik heb het toch met plezier gedaan. Problemen oplossen, dat geeft me voldoening!”

“Ik weet ‘s ochtends nooit wat de dag zal brengen”, aldus Sam. “Mijn team werkt voor noodcentrales in heel België, dus het kan gebeuren dat ik op kantoor aankom en dan ineens weer in mijn auto moet springen om bijvoorbeeld naar Luxemburg te rijden. Die onregelmatigheid is niet voor iedereen weggelegd, maar ik vind de afwisseling fantastisch!” 

Sam gaat verder: “Maar ook respect hebben voor je collega’s is belangrijk. Een goede band hebben met je collega’s maakt het werkleven zo veel makkelijker…”

Welke tip geef je mee aan startende IT’ers?

“Vergelijk al je opties voor je aan iets begint”, antwoordt Sam. “Als IT’er krijg je enorm veel jobaanbiedingen. Er klopt praktisch iedere dag een recruiter op je deur. Ga met iedereen in gesprek, zodat je weet wie wat te bieden heeft. Kies niet zomaar een job zonder dat je weet waar je aan begint.”

“Vooral opleidingsmogelijkheden zijn heel belangrijk in onze sector. Een van de redenen waarom ik voor Ausy koos, is de Ausy University. Ik krijg de kans om permanent bij te leren en te groeien, en dat zou mogelijk moeten zijn in iedere IT-job. Verzeker je er dus van dat je alle mogelijke kansen grijpt om bij te leren.”