Op 22 januari won AUSY-klant Gymna de Henry van de Velde Award in de categorie Business Innovation voor hun innovatieve reeks personaliseerbare behandeltafels: de gymna.PRO. En of we trots zijn om deel uit te maken van dit project!

Wat is de henry van de velde award?

De Henry van de Velde Award, wadisda?! Het is de belangrijkste designprijs in België, uitgereikt door Flanders DC. Dit jaar vielen er prijzen te winnen in 7 verschillende categorieën: Business Innovation (de categorie waarin Gymna in de prijzen is gevallen), Collaborative, Consumer, Crafts by Bokrijk, Digital Product, Graphic Design & Communication en Habitat. 

We hoeven je dus niet te vertellen dat we enorm trots zijn om een bijdrage te hebben geleverd aan dit project. De Business Innovation award is een mooie erkenning voor een product waaraan we hard hebben meegewerkt, en zal zonder twijfel zorgen voor meer bekendheid op de markt.

De gymna.PRO was overigens niet het enige product dat de Business Innovation award in de wacht sleepte: ook het digitale meettoestel Demetra, op de markt gebracht door Barco, en Timbtracks EMC, een elektronisch meettoestel voor bomen, mochten deze prijs ontvangen.

Wie is gymna?

Gymna is een bedrijf dat actief is binnen de sector van fysiotherapie. Ze streven naar de best mogelijke oplossingen voor alledaagse problemen in de patiëntenzorg. Zo hielden ze bij de ontwikkeling van de gymna.PRO rekening met zowel de noden van de patiënt als die van de kinesist. 

Het resultaat? Een innovatieve reeks personaliseerbare behandeltafels die onder andere uitgerust zijn met verstelbare kussens, regelbare armsteunen, smart control en bewegingsherkenning.

Wat is er zo bijzonder aan de gymna.pro?

Met de gymna.PRO garandeert Gymna het comfort van zowel patiënten als kinesisten. De tafels kunnen volledig worden aangepast aan ieders individuele noden.

De gymna.PRO maakt gebruik van het Constant Patient Position concept. Dat betekent dat de patiënt eender welke positie kan aannemen op de tafel, zonder dat hij moet draaien. Verder wordt het energieverlies van de kinesist tijdens de behandeling beperkt. De stabiele constructie minimaliseert immers de beweging van de behandeltafel. De juiste werkhouding wordt dus gegarandeerd.

De hoogte-instellingen van de gymna.PRO regel je met je voet. De kussens kunnen dan weer versteld worden met een eenvoudige druk op de knop. De positie van de kussens is gemakkelijk in te schatten dankzij de ledlampen die oplichten in verschillende kleuren en zo een op- of neerwaartse beweging aanduiden.

A woman and a man carrying a Gymna.PRO table.

Hoe waren wij betrokken bij het project?

We werken al sinds 2005 voor Gymna. Samen met het designteam Yellow Window hebben onze collega’s uit ons eigen Technical Design Center in Hasselt een volledig nieuwe serie Gymna behandelbanken ontworpen. Stefan, Mechanical Designer in Hasselt: “Waar Yellow Window zorgde voor het concept, verzorgden wij het afgewerkte product. Daarnaast waren we ook verantwoordelijk voor de FEA testen van de behandeltafel. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld virtueel de stabiliteit van het product testten en de sterkteberekeningen maakten.”

In 2018 pakte Gymna voor het eerst uit met zijn nieuwe behandeltafel op de Medica beurs in Duitsland. Na deze grote introductie werd de tafel officieel op de markt gebracht. Een hele eer dus dat de gymna.PRO een kleine 2 jaar later al zo’n mooie award mag ontvangen!