Dominique is een vrouw die haar mannetje weet te staan in een technische sector. Ze is al 30 jaar technisch tekenaar van beroep. Tegenwoordig werkt ze als consultant voor Ausy bij Elia.

Volgens Dominique is de genderkloof duidelijk voelbaar in het domein van technisch tekenen. Toch stijgt het aantal vrouwen in de technische sector ieder jaar, volgens de Association Ingénieurs et Scientifiques de France. Goed nieuws dus! We vroegen Dominique of zij deze verandering ook opmerkt.

Als ik later groot ben, wil ik technisch tekenaar worden!

Waarom heb je voor een opleiding als technisch tekenaar gekozen?
Dominique: “Tijdens mijn jeugd was ik al geobsedeerd door technisch tekenen. Het was dan ook de logische next step na mijn bachelor in de bouwkunde. Ondertussen ben ik al 30 jaar technisch tekenaar.”

Wat houdt je job vandaag in?
“Ik werk als Ausy consultant bij Elia,” vertelt Dominique. “Mijn werk bestaat voornamelijk uit het maken van voorontwerpen, het uiteenzetten van implementatieplannen en het opstellen van het safety dossier.”

“Verder verzorg ik ook ad-hocondersteuning voor de projectleider.”

Wat vind je het leukst aan je beroep?
“Ik vind het moeilijk om er 1 aspect uit te halen dat ik leuker vind dan de andere. Voor mij gaat het over het totaalplaatje,” aldus Dominique. “Maar als ik toch moet kiezen, zou ik zeggen dat ik het vooral leuk vind om regelmatig op bijscholing te gaan. Alles verandert zo snel in deze sector, het is belangrijk dat ik op de hoogte blijf van de laatste trends, en die kans geeft Ausy me.”

Waarom kiezen er volgens jou maar weinig vrouwen voor om technisch tekenaar te worden?
Dominique: “Ik denk dat er maar weinig mensen écht weten wat zo'n job inhoudt. Er bestaan nochtans heel wat verschillende domeinen binnen deze branche.”

“Volgens mij is er meer visibiliteit nodig voor het technisch tekenen binnen universiteiten en hogescholen. Jammer genoeg is het typisch voor de meer technische beroepen dat er maar weinig vrouwen voor kiezen; mijn job maakt daar deel van uit.”

Een vrouw op de werf?!

Met welke stereotypes krijg je het meest te maken?
“Ik hoor wel eens opmerkingen zoals: ‘Kijk eens aan, een vrouw op de werf!’ of ‘Dit is een technisch probleem, dat begrijp je waarschijnlijk niet,’” vertelt Dominique. “Maar ik laat me niet van m’n stuk brengen. Ik weet dat ik goed ben in wat ik doe!”

Merk je een verschil in mentaliteit tussen vroeger en nu?
“Het klopt dat er steeds meer vrouwen kiezen voor een carrière in engineering. Jammer genoeg is deze trend niet zo duidelijk voelbaar in het technisch tekenen. Er is dus nog werk aan de winkel!”

Waarom moeten vrouwen volgens jou vaker voor een carrière als technisch tekenaar kiezen?
Dominique: “Omdat het een erg interessant beroep is, in een sector die enorm snel evolueert. Er ontstaan voortdurend nieuwe technieken, performantere tekenprogramma’s … Ik zie geen enkele reden waarom vrouwen niet geïnteresseerd zouden zijn in technisch tekenen.”

Hoe kunnen we dan meer vrouwen overtuigen om te kiezen voor een opleiding tot technisch tekenaar?
“Eerst en vooral moeten we mensen beter informeren over wat technisch tekenen juist inhoudt. Zo zullen ook heel wat stereotypes van de baan geveegd worden. Deze job kan net zo goed door vrouwen worden uitgevoerd als door mannen. Waar een wil is, is een weg!”

Ga er gewoon voor!

Welk advies zou je jonge vrouwen willen geven die pas aan hun carrière als technisch tekenaar beginnen?
“Ik zou zeggen: ga er gewoon voor!”, antwoordt Dominique vastbesloten. “De sector evolueert zo snel, misschien werken er nu nog voornamelijk mannen, maar dat kan veranderen.”

“We mogen niet bang zijn om in een sector te werken enkel en alleen omdat die gedomineerd wordt door mannen. Wij vrouwen hebben net zo veel talent als onze mannelijke collega’s, misschien zelfs meer… ;-) Maar dat ontdek je pas als je buiten je comfort zone durft te treden.” 

Hoe ziet de toekomst van technisch tekenen er volgens jou uit?
Dominique: “De technologie die we nu gebruiken zal steeds meer op punt komen te staan. Dat is een evolutie die we tijdens de laatste 20 jaar ook al opmerkten. Ik zou zelf graag meer vrouwen in mijn sector zien. Wij hebben vaak een andere visie dan mannen, en dat is volgens mij niet slecht. Een beetje diversiteit zou de sector alleen maar goed doen.”