Je denkt erover na om je carrière als consultant (verder) uit te bouwen samen met een consultancybedrijf? Dat is zeker geen slecht idee! Het staat immers vast dat werken bij een consultancybedrijf je carrière een echte boost geeft. Je gaat aan de slag bij de grootste bedrijven, kan uitdagende trainingen volgen en krijgt carrièreadvies van het learning & developmentteam binnen je consultancybedrijf. 

Maar draai of keer het hoe je wil: wil je écht uitblinken, dan moet je jezelf op een gegeven moment weten te onderscheiden van de rest. 

bedrijf a, b of c?

Een belangrijke knoop die je moet doorhakken, is kiezen met welk consultancybureau je in zee wil gaan. En kiezen zal je vast wel moeten: er zijn heel wat spelers op de markt die jouw talenten en expertise maar al te graag toevoegen aan hun team. 

Een luxepositie - dat wel! Maar niet noodzakelijk een makkelijke keuze. Waarom is die keuze zo belangrijk? Zie het zo: op elk potje past een dekseltje. Dus het ene consultancybedrijf past beter bij je dan het andere. 

  • Geloof je in hun waarden? 
  • Hebben ze voldoende expertise in jouw vakgebied? 
  • Is het een formeel of informeel bedrijf en voel jij je daar goed bij? 
  • Spreken hun klanten je aan?

Er zijn heel wat vragen die je jezelf kan stellen. Het is belangrijk om een bedrijf te kiezen waar je echt achter staat. Want enkel in een omgeving waar jij je goed voelt, zal je jezelf volledig kunnen, durven en willen ontplooien. Je moet de klik voelen om er met veel enthousiasme volledig voor te gaan en een indrukwekkende carrière uit te bouwen.

2 men and 2 women sitting in a row, working together.
2 men and 2 women sitting in a row, working together.

vind je specialiteit.

Maar hoe begin je aan het uitbouwen van die carrière? Slechts weinig jonge starters weten wat ze exact willen als ze toetreden tot de arbeidsmarkt. En dat is logisch: de mogelijkheden zijn eindeloos. Verschillende sectoren of industrieën, andere klemtonen binnen gelijkaardige jobs, verschillende omgevingen en locaties …

Het is dan ook niet abnormaal om breed te beginnen en te kijken wat het werkveld je te bieden heeft. Zeker als consultant ontdek je gaandeweg - dankzij de persoonlijke begeleiding en extra opleidingskansen - waar je in uitblinkt en wat je écht interesseert. Combineer die 2, en je hebt je specialiteit gevonden! Dat kan een functionele rol zijn, maar ook een specifieke technologie.

Via de juiste projecten en begeleiding ga je je alsmaar meer verdiepen in die bepaalde specialisatie. Zo groei je uit toch een gevestigde en gewaardeerde senior consultant.

vergeet niet om jezelf te verkopen.

Niet alleen je kennis is van belang. Ook je imago moet goed zitten. Jezelf verkopen doe je in de eerste plaats als je solliciteert bij een consultancybureau of een klant - je wil immers aangenomen worden. 

Maar daar stopt het niet: ook als je start op een project, moet je ervoor zorgen dat je opgemerkt wordt:

  • Je weet hoe je jouw ideeën het best overbrengt. Afhankelijk van de situatie, pas je jouw communicatiestijl aan: zonder op te scheppen zorg je ervoor dat je gehoord wordt.  
  • Je collega’s waarderen én onthouden een helpende hand. Is het erg druk of krijgt iemand een probleem maar moeilijk opgelost? Help je team en laat alle projecten op tijd slagen.  
  • Hou je de trends binnen je sector in de gaten en volg je nu en dan een extra opleiding? Dan kom je, bijvoorbeeld tijdens meetings, met rake inzichten die iedereen bijblijven. Collega’s beschouwen je als een echte expert - ook dat is bouwen aan je imago.

Ben je als startende consultant benieuwd naar je sterke en minder sterke punten? Onze test onthult hoe iemand met jouw persoonlijkheid kan scoren als consultant, en brengt je mogelijke valkuilen in kaart.

is werken voor een consultancybureau iets voor jou?

doe de test!