Mentale overbelasting: de opmars van de Homo Interruptus

14-02-2019 11:45
|
Lezen in 4 minuten
|

We verwennen onze consultants en freelancers nu en dan graag met een toffe after work sessie. Onlangs organiseerden we vanuit het vakdomein HR voor onze freelancers een praktische workshop over mentale overbelasting, aangevuld met praktische oefeningen.

Een verhelderende en dynamische avond, dankzij Sarah Moens (therapeut en senior recruiter) en Coraline Binard (master in arbeidspsychologie en HR-consultant). We strikten Sarah voor een interview en peilden naar haar visie op hot topics als stress en burn-out.

Wie is Sarah? Ze werkt als Recruitment Officer bij Belfius, maar runt daarnaast ook een praktijk als therapeut. Voor haar de perfecte mix! Ze kan zich vinden in de visies van Theo Compernolle en specialiseerde zich via opleiding in Interactionele Vormgeving en Neurolinguïstisch Programmeren. Enkel voor haar praktijk kiezen, kan ze niet: “Dan mis ik het resultaatgedreven aspect uit de bedrijfswereld te erg”, aldus Sarah.

Benieuwd naar haar inzichten?

Van Homo Sapiens naar Homo Interruptus

Kan je je inbeelden dat je vandaag op kantoor werkt zonder pc? Of dat je geen smartphone gebruikt om contacten te onderhouden met vrienden en familie? Nee, tuurlijk niet. En toch was dat pakweg 15 jaar geleden echt niet zo abnormaal. Teruggaan in de tijd, daar bedanken we voor. Maar het kan geen kwaad om even stil te staan bij het feit dat die technologische evolutie écht enorm snel is gegaan.

 

Sfeerbeeld workshop


Sarah: “Als je kijkt naar de voorgeschiedenis van de mens, dan zie je dat wij jarenlang als het ware geprogrammeerd waren om single tasks uit te voeren. We moesten aan 1 ding tegelijk denken, en 1 ding tegelijk doen. Vandaag leven we meer onderbroken, en we laten dat ook toe. Door de voortdurende evolutie van de technologie, zijn we met meer zaken tegelijk bezig.”

“Je ziet dat ook in de verschillende rollen die we vandaag opnemen”, gaat Sarah verder. “Je bent én een moeder, én een partner, én een carrièrevrouw bijvoorbeeld. Vandaag wordt er meer van ons verwacht. Je moet die verschillende rollen bovendien ook nog eens perfect vervullen. Niet altijd eenvoudig naar bijvoorbeeld tijdsbesteding toe.”

20% van activiteiten geeft 80% energie

Regelmatig even naar adem happen, is nodig. Maar niet iedereen vindt dat even gemakkelijk.

Dat merkt Sarah zeker ook in haar praktijk: “Mensen kennen zichzelf niet altijd goed. Zij hebben vaak externe prikkels nodig om te beseffen dat ze te veel hooi op hun vork nemen. Denk aan familieleden die opmerken dat je er moe uitziet of prikkelbaar bent, of extra stil. Op dat moment zit je al vrij ver over je grens.”

Als je jezelf kent, dan kan je enerzijds eerdere signalen herkennen die aangeven dat je te ver gaat. Anderzijds weet je dan ook wat je energie en voldoening geeft. En dat is belangrijk, want net daar moet je je prioriteiten leren leggen. Eigenlijk kan je het zo zien: 20% van de activiteiten die je doet, moet je 80% energie geven.”

Sarah gaat verder: “Door meer bewust te zijn van onze gedachten, gedragingen, gevoelens en lichaamssensaties weten we beter wie we zijn en willen zijn, en wat ons uniek maakt. Dat kan alleen maar als je letterlijk én figuurlijk offline gaat en opnieuw naar jezelf luistert. Bijvoorbeeld door stilte op te zoeken, een roman te lezen of eens goed te gaan sporten. Er bestaat geen toverformule die voor iedereen geldt. Het is een persoonlijke zoektocht.”

Very Important Meeting: met jezelf

Sarah: “Goed voor jezelf zorgen, is niet egoïstisch. Je zorgt op die manier ook voor je omgeving. Op momenten dat je beschikbaar bent, ben je ook écht beschikbaar.”

Van #metime tot een digitale detox: “Er zijn vandaag al een hoop mensen die bewust afstand nemen en tijd maken voor zichzelf, aldus Sarah. “Stap voor stap, met vallen en opstaan, hoop ik dat we naar een maatschappij evolueren waar iedereen ziet dat niet zozeer de technologie het probleem is, maar wel de manier waarop we ermee omgaan.”

 

Sfeerbeeld HR


En of de workshop een succes was!

Als je het zo leest, kan je je wel inbeelden dat de workshop enorm boeiend was. Maar wat vonden onze freelancers er nu van? We vroegen het aan Muriel:

“Ik vond het een super interessante avond! Mentale overbelasting is een onderwerp waar absoluut de nodige aandacht aan besteed moet worden. Meer mensen moeten erbij stilstaan, en de tijd nemen om na te denken en beter te begrijpen wat hen hindert in hun werk- en privéleven.”

“De workshop deed me inzien dat ik niet vaak genoeg op de rem ga staan en veel tijd verlies met nutteloze dingen. We zijn voortdurend geconnecteerd en verplichten onszelf om haast onmiddellijk te reageren op verschillende prikkels. Zo is er minder ruimte voor reflectie en analyse, wat volgens mij dan weer leidt tot oppervlakkigheid.”

“Welke tips ik vooral meeneem uit de workshop? Ik doe het ene na het andere, en stap af van multitasking. Dat zal volgens mij de kwaliteit van mijn werk ten goede komen. Mijn telefoon gaat niet meer mee naar de slaapkamer, ook niet als wekker. Als ik in gezelschap ben, demp ik het geluid van mijn telefoon en ik dwing mezelf om maar 1 scherm tegelijk te gebruiken. Ja, volgens mij is de workshop zeker een aanrader!”