Elektromechanisch ingenieur Dries werkt sinds een jaar bij onze klant Proximus. In zijn rol ontwikkelt hij oplossingen die IT met OT (operational technology) verbinden: hij zorgt ervoor dat machines kunnen spreken door data afkomstig van sensoren te analyseren via geavanceerde algorithmes. Daar komt nog bij dat hij deze oplossingen op de markt brengt. Hij combineert dus de rollen van product manager en business development manager.

Hoe ervaart hij zijn job in de Proximus-torens met uitzicht over Brussel? En hoe evolueerde hij als ingenieur naar de IT-sector?

een expert in de werking van machines én een echt sales talent.

Dries: “Ik ben begonnen aan mijn ingenieursstudies omdat ik wilde weten hoe machines werken. En ik wilde graag zélf machines ontwerpen, aan de tekentafel.”

“Dat heb ik ook effectief gedaan in het begin van mijn carrière. Maar ik merkte al snel dat ik liever dichter bij de klantenervaring wou zitten. Hoe kijkt de klant naar zo’n machine? En hoe kan de machine geoptimaliseerd worden voor een bepaalde klant? Ik voelde dat mijn passie daar lag.”

“Daar heb ik wel even over gepiekerd: want als ik meer richting een sales rol zou evolueren, wat deed ik dan nog met mijn ingenieursdiploma? Nu weet ik dat dat zorgen voor niets waren.”

“Sales- & business development is echt mijn ding, daar krijg ik energie van. En uiteindelijk ben ik nog altijd bezig met machines. Nu kan ik zélf nieuwe initiatieven nemen en ideeën op tafel gooien. Ik spot opportuniteiten, schrijf business plannen en value propositions en stel de oplossing voor aan de klant. Bovendien kan ik dankzij mijn technische kennis als geen ander de unique selling points aanhalen.”

de overstap naar de IT-wereld.

“Voor ik als Ausy-consultant aan de slag ging bij Proximus, werkte ik vooral in de maakindustrie”, vertelt Dries. “Ik vroeg me dus wel even af of ik mijn weg zou vinden in de wereld van digitale transformatie…”

Dries gaat verder: “Als elektromechanisch ingenieur weet ik hoe machines ontworpen en onderhouden worden. Maar gaandeweg werd data steeds belangrijker in mijn rol. Mijn expertise in het oplossen van storingen in machines en het optimaliseren van processen werd omgezet in kennis van het analyseren van data van dezelfde machines en processen.”

quote icon

Dankzij mijn technische kennis kan ik als geen ander de unique selling points aanhalen.

“Sinds ik ben gestart als consultant bij Proximus, zie ik hoeveel nood er is aan het samenbrengen van IT en OT. En dat is dus ook mijn rol: ik leg die verbindingen en geef aan welke oplossingen de industrie nodig heeft op vlak van connectiviteit, edge and cloud platformen en geavanceerde analyse van de belangrijkste processen en machines. Dat ik die oplossingen daarna ook kan brengen naar de klant, is voor mij een enorme meerwaarde.”

een spin in het grote web van stakeholders.

Dries: “Als product manager/business development manager is het belangrijk dat ik een hele organisatie kan overtuigen en motiveren. En dat is zeker niet altijd eenvoudig. Niet iedereen is het met me eens. Op alle niveaus is er tegenkanting.”

“Ik ben een spin in het grote web van stakeholders, en het is mijn rol ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Het management geeft uiteraard feedback: is dit strategisch wel de juiste richting?”

quote icon

Als je voelt dat je tot een andere functie bent aangetrokken, moet je zéker je hart volgen.

“Of neem een doorwinterde account executive bijvoorbeeld, die blijft soms liever bij het oude”, aldus Dries. “Hij weet op welke manier hij vandaag business kan doen. Mijn voorstellen staan voor innovatie en vergen dus meer inspanningen. De return komt pas veel later. Dan is het belangrijk dat ik positief en enthousiast blijf – en zo mijn visie kracht bij zet.”  

“Daarnaast heb je een grote portie creativiteit nodig in de job. Een eigenschap die me gelukkig is ingebakken. Je moet goed zijn in out-of-the-box denken. Ik blijf sowieso niet graag stilstaan en blijf altijd vooruit kijken naar de toekomst.”

met feedback kan je aan de slag en verandering is positief.

“De belangrijkste les die ik in mijn carrière al geleerd heb, is dat je feedback nooit persoonlijk mag opvatten”, vertelt Dries. “Met feedback kan je aan de slag gaan, het helpt je om te groeien. Laat je dus niet afschrikken als iemand een andere mening heeft dan jij…”

“Verder is het helemaal oké als je af en toe eens van richting wilt veranderen. Als je voelt dat je tot een andere functie bent aangetrokken, moet je zéker je hart volgen. Het kan een grote stap zijn, maar zie het vooral als een kans om bij te leren en tot nieuwe inzichten te komen. Verandering is positief!”