IT

Wat moet je écht weten om helemaal mee te zijn met IoT?

Waarom dringt IoT nog niet door in jouw dagelijkse leven?

Greet: “Eerst en vooral: IoT is er al. Er bestaan verschillende grote en kleine IoT-oplossingen, zowel binnen zware industrie als op vlak van consumentenapps. Maar de grote doorbraak, waarbij alles verbonden is en we de voordelen van IoT écht merken in ons dagelijkse leven, lijkt inderdaad uit te blijven.”

“Er zijn natuurlijk veel verschillende elementen die daarin een rol spelen: 

  • De vaak onduidelijke Return On Investment (ROI; door de financiële toegevoegde waarde af te zetten tegenover de kosten, kan je inschatten of een investering de moeite waard is)
  • Het uitgebreide en vluchtige technologische landschap
  • De uitdagingen die komen kijken bij (big) data analytics”

“Als je het mij vraagt, dan is het grootste obstakel het gebrek aan openheid en onderlinge uitwisseling en communicatie. Veel bestaande oplossingen zijn gecreëerd als (bedrijfs)eigen end-to-end oplossingen. Aanbieders houden daarbij vast aan hun eigen code, analytische modellen en data. Op die manier willen ze hun investeringen en bestaande businessmodellen beschermen, maar daardoor blokkeren ze het volledige potentieel van Internet of Things.” 

Terughoudendheid van bedrijven ten opzichte van IoT

“Laat ons een vergelijking maken: beeld je in dat je overweegt om een smart home control system aan te kopen. Een aanbieder kiezen vormt het meest belangrijke onderdeel van je beslissing. Waarom? Je wil dat je stopcontacten, lichten, verwarming … met elkaar communiceren, terwijl jij alles kan controleren met 1 app. Het zou dan ook vervelend zijn als je het jaar erop je smart koelkast liever bij een andere aanbieder wil kopen.” 

Greet gaat verder: “Om die reden zal je de beslissing om een smart home control system aan te kopen uitstellen. Of je zal het systeem beperken tot een bepaald deel van je huis waar dat het meest van pas zou komen.”

Bedrijven en overheden hebben tegenwoordig dezelfde terughoudendheid als het op IoT aankomt. Er bestaan standaardoplossingen voor veel problemen en er bestaan zelfs volledige out of the box smart city solutions.” 

Ook bedrijven blijven niet trouw aan 1 aanbieder

“Maar net zoals klanten, zijn de meeste bedrijven en overheden niet bereid om zich te beperken tot 1 enkele aanbieder voor de komende jaren. Zeker niet in een markt die zo snel evolueert als de IoT-markt.”

“De IoT-markt moet de schreeuw om openheid en onderlinge uitwisselbaarheid van gegevens serieus nemen. Zo kan ze de terughoudendheid verhelpen en de consumptie van IoT-oplossingen stimuleren.”, concludeert Greet.

Verdiep je kennis en speel mee met de grote jongens in IoT

Als je dit al interessant vond, dan zal je onze gratis gids over Internet of Things zeker smaken. Waarom? Een oppervlakkige kennis volstaat niet als je wil meespelen met de grote jongens. Gelukkig kan je met deze gids je kennis uitbreiden!

Greet Brosens (Digipolis Antwerpen) en Bart Keybergh (Internet of Things Leuven) doen voor jou uit de doeken wat nu de échte waarde van IoT is. Daarnaast verduidelijken ze dat het fenomeen IoT zeker en vast een voelbare impact zal hebben op onze samenleving, maar dat het moeilijk is om concrete economische voorspellingen te doen. Tot slot lichten ze toe wat vandaag de grootste uitdagingen zijn in de IoT-markt.

Op die manier schud jij snel wat rake inzichten uit je mouw tijdens een volgende gesprek met een collega, of zelfs tijdens een sollicitatiegesprek bij een van onze recruiters of klanten. 

Lees verder

Mike and Thomas laughing
Als collega’s vrienden worden: de bromance van Mike en Thomas
#friendship #bromance
Bedrading
3 vragen aan Support Engineer Maarten
#support #consultancy
typewriter - blue
Digital Savviness Academy: antwoord op digitale transformatie
#IT #digitalsavvinessacademy