Life Sciences

Hoe je DNA-mutaties corrigeert met de CRISPR-Cas9-methode

 

CRISPR-Cas9: afgekeken van bacteriën

CRISPR staat voor clustered regularly interspaced short palindromic repeats. Een mond vol voor een systeem dat het DNA herkent van een vreemd virus dat een aanval uitvoert. Om dat virus af te weren, gaat Cas9 aan de slag: een DNA-schaar die vervolgens het virus op de juiste plek in stukken knipt en zo onschadelijk maakt.

Het fascinerende is dat deze verdedigingsstrategie ontdekt werd bij bacteriën.

“Sinds enkele jaren wordt dit procedé gebruikt in het labo. Het kan ons onder andere helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicatie,” vertelt Ellen Geets.

 

Technologie van de toekomst

“Met CRISPR-Cas9 kan je het DNA van cellen manipuleren,” vervolgt Uschi Peeters. “Zo kunnen we een gen uitschakelen (knock-out), of aanpassen (knock-in). Dit is zowel mogelijk in plantaardige als in dierlijke cellen.” De methode wordt sinds enkele jaren verder ontwikkeld en gebruikt in onderzoekslabo’s over de hele wereld.

 

Van doctoraat naar droomjob

Ellen Geets rondde haar doctoraat in de biomedische wetenschappen af en ging enkele maanden geleden bij Janssen Pharmaceutica aan de slag. “Als biomedicus kom je al snel in datamanagement terecht of schrijf je mee aan protocollen. Ik wilde absoluut in een labo werken. Na een eerdere sollicitatie kreeg ik van AUSY een seintje voor deze functie; die kans greep ik met beide handen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!”

 

Een logisch vervolg

Ook voor Uschi Peeters was de stap naar Janssen Pharmaceutica logisch. “AUSY had mijn cv en zag de connectie; ik wijdde mijn onderzoek aan kankerimmunologie en vervolgens aan cardiogenetica. DNA was dus altijd al mijn stokpaardjeen met deze onderzoeksmethode kan ik me er verder in verdiepen.”

Lees verder

Stage als recruiter bevestigt: “Dit is mijn droomjob”
#Life Sciences #Career
Vormingsprogramma Boost: zo zet Recruiter Ben zich in
#Life Sciences #Career
Teamleader bij een prominent farmabedrijf: bijdragen tot een gezondere wereld via klinische studies
#Life Sciences #Career