IT

Studentenleven versus werkleven: hoe zit dat?

 

Studiebol of feestbeest

De ene student gaat braaf naar de les (misschien uitgezonderd dat ene college op vrijdagochtend om 9 uur), terwijl de andere student geen enkel feestje mist (#yolo). Lander behoorde tot de eerste categorie, maar genoot ook volop van de voordelen die het studentenleven, en meer specifiek het kotleven, met zich meebrengt.

Lander: “De vrijheid die je als kotstudent ervaart, of eigenlijk als student in het algemeen, is maar moeilijk te evenaren. Je bepaalt zelf wat je doet, en wanneer. ‘s Avonds lastminute afspreken met vrienden is makkelijk als je nog studeert. Maar moeilijker zodra je werkt. En dat had ik niet verwacht.”

“Ergens is dat natuurlijk normaal: je woont niet langer allemaal in dezelfde studentenstad en hebt andere verantwoordelijkheden. Niet alleen binnen je job, maar ook in je privéleven.”

 

Zaterdagavond wordt de nieuwe donderdagavond

Vrees je nu al dat je vriendschapsbanden zullen verwateren? Niet nodig! In plaats van het weekend te gebruiken om je vuile was te droppen bij je mama of om je cursussen bij te werken, spreek je af met je vrienden. Met andere woorden: zaterdagavond wordt de nieuwe donderdagavond. Als dat niet volwassen klinkt, zeg!

Lander: “Zo gaat het inderdaad. Ik heb trouwens ook een paar vrienden die nog studeren. Soms gaan we ‘s avonds nog eens samen weg, maar eerlijk? Dan denk ik ‘how, wat is dit hier’. Maar dat denkt elke ex-student wel eens zeker?”

 

Eerste stap naar de rest van je leven

Lander: “Ik was wel snel gewend aan het werkleven. Op de werkvloer kom je in contact met mensen die allemaal naar hetzelfde doel werken. Aan de universiteit of hogeschool ligt dat anders: je komt mensen tegen ‘die het eens komen proberen’, wat toch voor een andere sfeer zorgt.”

“Ik mis het studentenleven niet. Ik doe nu wat ik echt graag wil doen. Bovendien is het fijn om op eigen benen te staan en zekerheid te hebben. Beginnen werken is een belangrijke eerste stap. Vanaf dan begint een nieuwe, mooie fase in je leven.”

 

3 tips die van je eerste job een succes maken

Langs de ene kant kijk je uit naar die eerste job, maar langs de andere kant voel je waarschijnlijk ook wat gezonde spanning. Dat is normaal: je wil het van bij de start goed aanpakken!

Hoe doe je dat het beste? We vroegen het aan Jarne, jobcoach, trajectbegeleider en trainer bij Obelisk. Samen met zijn collega’s begeleidt hij zowel organisaties als werknemers en werkzoekenden in veranderings- en ontwikkelingsprocessen.

1. Leun niet achterover

Jarne: “Het heeft ongetwijfeld veel werk, bloed, zweet en tranen gekost om een mooi diploma te behalen, maar eigenlijk begint het nu nog maar net.”

“Waar het misschien een goed idee was om je op donderdagochtend in de aula te verstoppen voor de onoplosbare vragen van de prof, doe je er goed aan om in je nieuwe werkomgeving een positieve bijdrage te leveren. Laat je zeker horen en denk proactief mee!”

2. Draag bij aan een fijne werkomgeving

Jarne: “Eerlijk: je zal je collega’s soms meer zien dan je partner of familie. Je snapt dan wel dat een aangename werkomgeving belangrijk is. Onderneem dus zeker stappen om op een positieve manier met je collega’s om te gaan door open te communiceren.”

3. Panikeren is niet nodig

Jarne: “Terwijl op de universiteit of hogeschool alles nog mooi afgelijnd was in een lespakketje per academiejaar, is dat in je job niet het geval. Probeer niet te veel doelstellingen op lange termijn te stellen. Werk naar kleine successen elke dag, dan volgen de grote na een tijdje zeker!”

 

Lees verder

A line of old laptops
Van floppydisks tot Java developer: collega Tom over zijn carrière
#IT #javadeveloper
A woman working from home
Freelance in tijden van corona: tips en deals om deze periode door te komen
#freelance #indipendi
Jentl & Christophe in front of the Proximus logo
Werken als account manager: I see Proximus people
#Proximus #accountmanagers