IT

6 digitale trends waar elke CEO baat bij heeft


Wat is het verschil tussen artificial intelligence en deep learning? En hoeveel weet jij over blockchain technologie? Hoe is open innovation verbonden met design sprints? Wanneer zijn wij als kenniswerkers het meest productief? We gingen op zoek naar het antwoord op al deze vragen. De rode draad van onze zoektocht: de manier waarop ondernemingen technologie in hun voordeel kunnen gebruiken. We zetten de 6 key take-outs van Change Your Mind (ons C-level knowledge sharing event) voor je op een rijtje!

1. Technologie is nooit een op zichzelf staande oplossing

Ehhh, we beg to differ? En toch is het zo, vertelt Andrew Turner, Founding Partner van Investerium ons. Want, als je er even over nadenkt, moet je toch toegeven dat ook het internet in zijn beginjaren niets meer was dan een hype. Het werd pas een nuttige tool na de uitvinding van applicaties zoals e-mail, websites, social media … 

Zo ook met cryptocurrencies

Het begon als een hype, maar dankzij nieuwe toepassingen, verbeteringen in de technologie en een beetje media-aandacht bestaan er nu al heel wat praktische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan Blockchain: een applicatie die de veilige herverkoop van tickets, het delen van gevoelige documenten, de uitwisseling van gegevens in de gezondheidszorg en nog heel wat andere toepassingen mogelijk maakt, en misschien wel fundamentele socio-economische veranderingen in de hand speelt. 

Wordt Blockchain technologie net zo groot als het internet? Volgens Andrew en zijn business partners alvast wel!

2. De wereld draait op data

Artificial Intelligence, is er eigenlijk wel iemand die heel zeker weet wat dat is? Bart Smeets, oprichter van Dataroots, definieert de term zonder problemen als: “Het vermogen van een machine om complexe input te interpreteren en ervan bij te leren, om een bepaald doel te bereiken.” 

De doelen kunnen divers zijn (iets automatiseren, voorspellen, uitleggen …). De input bestaat uit veel, complexe data (zo complex dat het niet efficiënt zou zijn om deze data door een persoon te laten analyseren). De programma’s vergelijken alle data die ze ooit hebben gekregen met elkaar en leren zo van gelijkaardige situaties. Duidelijk, toch?

Hoe gebruiken we AI dan?

In essentie gebruiken bedrijven AI vooral voor decision support: omdat ze meer data kunnen analyseren, kunnen ze ook beter geïnformeerde beslissingen maken over hun product. Ook bekomen ze een competitief voordeel, omdat ze een betere service kunnen bieden aan de klant. 

Risk minimization is eveneens een belangrijk voordeel van AI: bedrijven kunnen potentiële klanten verifiëren voordat ze zaken met hen doen. Het gebruik van Artificial Intelligence geeft bedrijven dus zeker een stapje voor op de markt!

3. If (deep learning) then {winst}

Ken je het probleem? Je hebt een ge-wel-dig business idee, maar je hebt niet genoeg vermogen binnen je bedrijf om het waar te maken. Je vindt al snel een oplossing: automatisatie. Maar tijdens het programmeren, besef je dat ook deze optie te beperkt is. Niet gevreesd! Jonathan Berte van Robovision heeft dé oplossing voor je: Deep Learning

Deep watte? Deep Learning steunt op Artificial Intelligence en laat je toe om je data rechtstreeks aan je programma te hangen. Je laat dus eigenlijk de If/Then programmatie achterwege, en je traint je machine in het herkennen van data. Fascinerend? Zeker wel! 

In de praktijk gebruikt Robovision Deep Learning vooral in de landbouw. Zo leerden ze bijvoorbeeld een robot hoe een plantje vast te pakken zonder het te breken, om het daarna weer ergens anders te kunnen planten. Verder werken ze ook aan Smart cities: waarbij informatietechnologie en het Internet of Things worden gebruikt om de stad te besturen. Als je een stad efficiënter kan organiseren, kan je namelijk ook de levenskwaliteit van de inwoners verhogen.

4. 1 week om al je problemen op te lossen

Je uitdaging omzetten naar een productieve oplossing in 1 week? Onmogelijk! Nee hoor, want onze eigen knappe kop Joni Haeck helpt je binnen een week uit de nood.

Hoe dan? 

Met Design Sprints. Je werkt 4 dagen intensief samen met Joni (geen nood, het is een toffe peer) en komt zo tot een oplossing. 

Op maandag definieer je je uitdaging. Op dinsdag bepaal je de oplossing. Woensdag hou je je bezig met prototyping. Op donderdag mag je het prototype testen. Op vrijdag geniet je van het gelukzalige gevoel dat je nu eindelijk weet hoe je je uitdaging gaat aanpakken… ;-)

Ik heb Joni nodig!

Wil je een Design Sprint organiseren binnen je eigen bedrijf?

5. De knapste koppen werken altijd in een ander team

Statistisch gezien dan toch. Daarom kan je, volgens Jan De Clippeleer van EY, beter samenwerken met de knappe koppen van andere bedrijven. Het principe van Open Innovation, dus. Dat kan dan gaan over een klein bedrijf dat de samenwerking aangaat met een groter bedrijf (een muis en een olifant die met elkaar spelen), of over 2 grote organisaties die elkaar uit de nood helpen (2 olifanten die met elkaar dansen). 

Het grote voordeel van Open Innovation is dat niet alle kennis uit je eigen hoofd, of zelfs uit je eigen bedrijf hoeft te komen. Je creëert een netwerk waarin iedereen die ene taak uitvoert waarin hij of zij het sterkst is, om zo het gewenste eindresultaat te behalen.

6. Het gaat fantastisch met de wereld

Hoe kan je Martijn Aslander het best beschrijven? Eigenzinnig, chaotisch, geniaal. Als life hacker is Martijn de hele dag bezig met nadenken over onderwerpen zoals ‘hoe kan ik meer doen met minder tijd, minder stress en meer impact?’ 

Volgens hem is dat moeilijk in onze kennissamenleving: we zijn ten minste 8 uur per dag bezig met technologie: computer, GSM, tablet … Omdat alles zo snel gaat, willen we zelf ook 8 uur per dag aan een stuk door productief zijn. Is dat wel logisch? Zouden we niet net productiever zijn als we langs de ene kant minder lang werken, en langs de andere kant minder digitaal werken? Kunnen we burn-outs voorkomen door opnieuw meer analoog te werken?

Je kan dieper in Martijns hoofd duiken door een kijkje te gaan nemen op zijn website, of door een van zijn boeken (Nooit Af, bijvoorbeeld) te lezen.
 

Plezant? Check! Interessant? Dubbelcheck! Meer van zo’n events? Graag!

Lees verder

A line of old laptops
Van floppydisks tot Java developer: collega Tom over zijn carrière
#IT #javadeveloper
A woman working from home
Freelance in tijden van corona: tips en deals om deze periode door te komen
#freelance #indipendi
Jentl & Christophe in front of the Proximus logo
Werken als account manager: I see Proximus people
#Proximus #accountmanagers