IT

4 belangrijke stappen in carrière van Project Manager Olivier

 

1. Buurtschool informatica in de jaren 80

Olivier spendeerde als kind zijn zomer in de buurtschool om informaticalessen te volgen. Wat moet je je daarbij voorstellen?

Olivier: “Informaticalessen in de jaren 80 zijn natuurlijk niet te vergelijken met de leerstof die je vandaag zou behandelen. We leerden programmeren op de voorloper (ja, de voorloper) van de Commodore 64. Dat was in mijn geval voldoende om de IT-microbe aan te wakkeren.”

“Nadien ben ik altijd informaticales blijven volgen. Ook in het middelbaar koos ik een richting die de nadruk legde op IT. Dat ik aan de hogeschool koos voor de richting Informatica, is dan ook logisch.”

 

2. Kiezen voor zekerheid, of buikgevoel volgen?

Olivier: “In de tijd dat ik studeerde, was het typisch dat bedrijven, en vooral banken, leerlingenlijsten vroegen bij de hogescholen en universiteiten. Ze nodigden vervolgens de beste leerlingen uit voor een sollicitatiegesprek. Ook ik mocht bij verschillende banken langsgaan.”

Maar Olivier ging niet zomaar in op het eerste aanbod dat zijn pad kruiste: “Ik kon starten bij een bank, maar heb me uiteindelijk bedacht. Om het cru te zeggen: ik wou niet van 8 tot 17 uur code schrijven in een kelder. Ik programmeerde niet graag en had meer interesse in IT-infrastructuur.”

“Ik ben dan aan de slag gegaan bij een klein bedrijfje als helpdeskmedewerker. Achteraf gezien was dat een hele goede beslissing.”

 

3. Van Amsterdam, naar Rusland en zelfs de VS

Van Support Engineer groeide Olivier door naar Network Engineer bij Xircom. Toen Xircom in 2001 werd overgenomen door Intel, betekende dat voor Olivier een grote stap voorwaarts.

Olivier: “Binnen Intel maakte ik deel uit van het EMEA netwerkteam, dat de focus legde op netwerkinfrastructuur en -verbindingen in en tussen de verschillende gebouwen in verschillende landen. Ik leidde er verschillende projecten, zowel op technisch, functioneel als procesniveau.”

Het grootste voordeel van de periode bij Intel is ongetwijfeld het reizen, vertelt Olivier: “Zo herinner ik me nog dat we in Rusland een acquisitie deden. Ik ging mee als Network Engineer, maar heb ook het datacenter staan stofzuigen. Dat hoort er op zo een moment ook bij. Je werkt immers samen naar een doel en wil dat alles perfect is.”

“Verder was ik ook nog verantwoordelijk voor de volledige netwerkinfrastructuur van een nieuw distributiecentrum in Amsterdam en vertoefde ik voor nieuwe campussen en acquisities een tijd in Rusland. 1 stadje, diep in het binnenland, stond toen niet eens op de kaart!”

Al een beetje jaloers? Da’s nog niet alles: “Ik gaf wifitraining in Costa Rica en woonde een paar maanden in Californië. De bedoeling van dat laatste project was om de wifi-installatie van alle Intel-gebouwen wereldwijd te beheren vanuit 1 punt in de Verenigde Staten.”   

 

4. Onmiddellijk overtuigd van AUSY

Olivier: “Ik werkte al 15 jaar bij Intel toen ik op zoek ging naar een andere uitdaging. Al snel kwam ik in contact kwam met AUSY. De manier waarop ik werd ontvangen, zorgde ervoor dat ik onmiddellijk besloot om bij AUSY te starten. De account managers en recruiters staan dicht bij je, en dat is bij veel bedrijven wel anders.”

Van netwerkspecialist bij Proximus...

Zijn eerste project bij AUSY? Olivier begeleidde als ervaren netwerkspecialist een junior consultant bij Proximus (toen Belgacom).

“Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik er maar een paar maanden zou blijven werken. Uiteindelijk bleef ik er ongeveer 6 jaar aan de slag. Eerst nog vooral als Network Engineer, later meer als Technical Solutions Consultant.”

Olivier gaat verder: “Zo heb ik tools voor validatie en kwaliteitsbewaking ontworpen en geïmplementeerd, of bouwde ik als coach een brug tussen een technisch en administratief team met als doel de efficiëntie te verhogen.”

...tot Project Manager bij Europese Commissie

“Toen mijn periode bij Proximus ten einde liep, kreeg ik van mijn Account Manager de vraag of ik aan de slag wou gaan bij de Europese Commissie als Project Manager Security. Ondertussen werk ik er al ruim anderhalf jaar!”

Olivier beheert en coördineert security projecten binnen DIGIT, het directoraat-generaal van informatica: “Enerzijds beheert ons team de netwerkinfrastructuur binnen de gebouwen, inclusief de verbindingen tussen de gebouwen. Anderzijds staan we ook in voor de beveiliging van heel dat netwerk.”

Hebben we het over wat de toekomst mag brengen, dan neemt Olivier ons mee in zijn droom om een incubator voor start-ups op te richten. Hij wil veelbelovende start-ups de kans geven om zich te ontwikkelen, waarna de meest succesvolle initiatieven evolueren naar een echt bedrijf.

Olivier: “Maar voor ik die droom kan realiseren, zal ik toch eerst de jackpot bij Euromillions moeten winnen!”

 

Lees verder

2 men looking at a wall with post-its
RPA vs AI (en hoe pas je beide toe?)
#RPA #AI #IT
IT'er aan laptop
4 belangrijke voordelen van nearshoring
#IT #nearshoring
Cartoon of 3 robots
Wat is RPA? Lees er alles over in ons RPA Glossary!
#RPA