Engineering

Girlpower in engineering: ervaart Amélie de genderkloof?


Wie is Amélie? Een landbouwkundig ingenieur die al sinds 2012 haar stempel drukt op een sector die zelfs anno 2019 gedomineerd wordt door mannen. 

Is er verandering op til? Initiatieven als STEM willen niet alleen het tekort aan technische profielen op de arbeidsmarkt oplossen, maar ook méér meisjes en vrouwen laten kiezen voor een opleiding en beroep waar wetenschap en technologie centraal staan. Zo’n evolutie vraagt natuurlijk tijd. 

Hoe zit het dan ondertussen op het werkveld? Word je daar als jonge vrouw geconfronteerd met machogedrag en vooroordelen, of valt dat eigenlijk best wel mee? We vroegen het aan Amélie, die werkt als consultant voor AUSY bij A.I.D.E.

Een sterke vrouw

Waarom koos je voor een opleiding als ingenieur?
Amélie: “Mijn vader was tuinbouwdocent. Thuis kweekte hij verschillende soorten planten en ik vond het geweldig om hem te helpen in de tuin. Je kan dus wel zeggen dat ik al van jongs af aan groene vingers heb!”

“Na het middelbaar ben ik begonnen aan de bachelor agronomie. De lessen interesseerden me zodanig dat ik na de bachelor nog verder wou studeren. Na een schakelprogramma heb ik dan mijn master als landbouwkundig ingenieur behaald.”

Wat doe je vandaag?
Amélie: “Als technisch supervisor hou ik me bezig met het beheer van de kadasters van het rioleringsnetwerk. Ik baseer me op de gegevens van de buitendienstmedewerkers om er dagelijks voor te zorgen dat het afwateringssysteem in overeenstemming is met de voorschriften.”

Welk aspect van je job vind je het meest interessant?
“Het leukste vind ik de werfbezoeken. Het praten met de teams zorgt ervoor dat ik een goed overzicht heb over het volledige project. Ik begrijp graag wat ik aan het doen ben”, vertelt Amélie.

Hardnekkige stereotypes

Waarom zijn er volgens jou zo weinig vrouwen die kiezen voor een opleiding tot ingenieur?
“Ik denk dat het iets te maken heeft met een stereotype dat nog steeds hardnekkig leeft op de arbeidsmarkt: technische functies kunnen het best worden uitgevoerd door mannen. Vrouwen besteden liever wat meer tijd aan hun familie, en willen geen belangrijke functies bekleden…”

Heb je wel eens negatieve reacties gekregen over je studies of je job?
“Op mijn studiekeuze heb ik nooit commentaar gekregen,” vertelt Amélie. “Bij mijn vorige werkgever heb ik wel eens te horen gekregen dat ‘ik niet te zeer in mijn comfort zone mocht blijven’, omdat ik zei dat ik niet zo veel zin had om een bepaalde opdracht uit te voeren. De persoon in kwestie bedoelde daarmee dat vrouwen over het algemeen niet graag ingewikkelde taken uitvoeren. Dat terwijl ik juist een enthousiaste persoon ben die veel plezier haalt uit haar werk en niet bang is om nieuwe taken op zich te nemen.”

De toekomst van Engineering

Zijn ingenieurs volgens jou nog altijd voornamelijk mannen?
Amélie: “Ik denk dat er toch al een hele verbetering is tegenover een aantal jaren geleden. Op dit moment heb ik niet het gevoel dat mijn sector gedomineerd wordt door mannen. Maar dat komt misschien omdat ik in een bedrijf werk waar vrouwen in de meerderheid zijn.”

Waarom moeten vrouwen vaker kiezen voor een ingenieursstudie? 
“Omdat zij evenveel capaciteiten, potentieel en waarde hebben als mannen! Vrouwen en mannen zijn inherent anders, maar dat is niet per se negatief. Ik denk dat het juist een heel groot pluspunt kan zijn als je een mix van mannen en vrouwen op de werkvloer hebt!”

Zal de genderkloof in de toekomst gedicht worden?
“Ik vertrouw erop dat de mentaliteit rondom vrouwen in een technische functie nog zal verbeteren. In sommige sectors heeft het gewoon wat meer tijd nodig dan in andere. In de politiek praat men al vaak over een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. Op een bepaald moment zal die gedachtegang ook in de privésector doordringen.”

“De kloof zal natuurlijk niet gedicht worden als we ons als vrouw laten tegenhouden door de heersende stereotypes. Aan elke jonge vrouw wil ik meegeven dat ze vooral niet te veel mag twijfelen. Trek je niets aan van de commentaar van anderen, en laat je inspireren door alle vrouwen die je voor zijn gegaan. Ja, girlpower ten top!”

Ook geïnteresseerd in een carrière in Engineering?

We zoeken steeds straffe madammen (en mannen) om ons team te versterken!

Lees verder

Gymna behandeltafel
Gymna wint Henry van de Velde Award
#Gymna #Engineering
Technical drawing
Nog meer girlpower in Engineering: technisch tekenaar Dominique
#engineering #girlpower #drafting
Industry 4.0: hoe word je een Factory of the Future?
#Engineering #Clients